Poliisi varoittaa uudesta ilmiöstä poikkeuksellisin toimin: Jopa 11-vuotiaat tytöt pyörivät aikuisten miesten kanssa

Itä-Suomen poliisi on huolestunut siinä määrin alaikäisten tyttöjen ja aikuisten miesten välisestä kanssakäymisestä Joensuussa, että se otti tällä viikolla käyttöön täysin uuden viestintäkeinon.

Poliisi lähetti lasten ja nuorten vanhemmille tietoa uudesta huolestuttavasta ilmiöstä koulujen ja kotien yhteydenpitoon tarkoitettujen Wilma-viestien välityksellä.

– Kokeilimme ensimmäistä kertaa Wilma-viestien käyttöä, jotta saamme henkilökohtaisesti viestiä vanhemmille. Päätimme laittaa viestin nyt, jotta se tavoittaa nuoret ja vanhemmat ennen koulujen päättymistä, rikoskomisario Simo Hämäläinen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Kolme epäiltyä seksuaalirikosta

Itä-Suomen poliisi tiedotti aiemmin tässä kuussa, että Joensuun poliisilla on ollut viime talven ja kuluvan kevään aikana esitutkinnassa kaksi epäiltyä törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä sekä yksi epäilty raiskauksen yritys.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Joensuussa joulukuussa 2016 yhden viikonlopun aikana. Niiden tekopaikka on Joensuun kaupungissa sijaitseva yksityisasunto.

Esitutkinnassa kävi ilmi, että usean alle 16-vuotiaan nuoren tytön seurue oli viettämässä iltaa kyseisessä yksityisasunnossa. Tytöistä kolme kertoi joutuneensa asunnossa seksuaalirikoksen kohteeksi.

Jokaisessa tapauksessa asianomistajana on eri henkilö. Myös rikoksesta epäillyt ovat jokaisessa tapauksessa olleet eri henkilöitä.

Yksi epäilty poistunut maasta

Kaikki rikoksesta epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Poliisin mukaan epäillyistä yksi, 21-vuotias mies, on edelleen vangittuna. Asunnon haltija, 22-vuotias mies, on matkustuskiellossa.

Kolmas rikoksesta epäilly, 25-vuotias mies, on poliisin tiedon mukaan poistunut maasta. Hänet pyritään tavoittamaan kansainvälisen etsintäkuulutuksen ja eurooppalaisen pidätysmääräyksen avulla esitutkintaan.

Poliisin esitutkinnassa ilmeni, että tyttöjen seurue oli ainakin osittain tutustunut epäiltyihin Joensuun keskustan kauppakeskuksissa syksyn ja alkutalven 2016 aikana.

Alakoululaisia tyttöjä joukossa

Epäillyistä seksuaalirikoksista tiedottaessaan poliisi kertoi tehneensä havaintoja alle 16-vuotiaiden tyttöjen ja ulkomaalaistaustaisten nuorten miesten lisääntyneestä kanssakäymisestä yleisillä paikoilla.

– Poliisilla on havaintoja siitä, että nuorimmat aikuisten miesten seurassa olleet tytöt ovat olleet 5-6-luokkalaisia, Hämäläinen kertoo.

Poliisi toivoo, että vanhemmat kävisivät nuorten kanssa läpi pelisääntöjä tämäntyyppiseen kanssakäymiseen liittyen.

Nyt poliisi vahvisti aiempaa viestiään lähettämällä vanhemmille tietoa Wilman kautta.

– Laitoimme poliisiaseman nuorisotyöntekijän kautta viestiä Liperin, Joensuun ja Kontiolahden yläasteille sekä lukioihin ja ammattikouluihin. Alakouluihin laitoimme viestin rehtoreille niin, että he voivat harkintansa mukaan kertoa siitä.

Hengailua kauppakeskuksissa

Hämäläisen mukaan koulut ja vanhemmat ovat suhtautuneet Wilma-viestiin "ihan hyvin".

– Koulut tarttuivat siihen hyvin. Negatiivista palautetta emme ole viestistä saaneet. 

Poliisi havahtui nuorten tyttöjen ja aikuisten miesten väliseen kanssakäymiseen viime talven ja tämän kevään aikana.

– Tällaisesta on tehty useita havaintoja julkisilla paikoilla. Osa on ollut sellaisia, että on hengailtu kauppakeskuksissa tai muualla Joensuun keskustassa. Joskus se on johtanut siihen, että on menty yksityisiin asuntoihin, joissa epäillyt rikokset ovat tapahtuneet.

Poliisi on toistaiseksi tiedottanut kolmesta seksuaalirikosepäilystä, mutta vastaavanlaisia juttuja on enemmänkin.

– Tapauksia on ollut enemmän, mutta kaikista ei ole voinut vielä tiedottaa, Hämäläinen perustelee.

Tiedotetuissa tapauksissa rikoksesta epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia miehiä. Muihin juttuihin liittyy kuitenkin myös kantasuomalaisia miehiä.

Ei tarvetta pelkoon

Hämäläisen mukaan Joensuun ilmiö ei ole ainutlaatuinen.

– Pintapuolisella tasolla tiedän, että samanlaista ilmiötä on ollut muuallakin Suomessa.

Poikkeuksellisesta tiedottamistavasta huolimatta poliisi ei halua lietsoa pelkoa lasten ja nuorten vanhemmissa. Poliisi huomauttaa myös, että pelkkä juttelu tai ajanvietto yhdessä ei ole rikollista tai kiellettyä.

– Missään nimessä tilanne ei ole huono eikä tarkoituksemme ole pelotella, vaan kertoa asiallisesti, että tällaisia havaintoja on tehty, Hämäläinen sanoo.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja