Poliisi tutkii vaalirikoksia Turussa – TS: Äänestyspaikalle tuotu ulkomaalaistaustaisia henkilöitä ja pakotettu äänestämään tiettyä ehdokasta

Lounais-Suomen poliisi tutkii Turun Varissuolla ilmoitettua vaalirikosta.

Ilmoituksen mukaan Varissuolla on painostettu äänestäjiä äänestämään tiettyä ehdokasta.

Turun Sanomien haastattelema vaalitoimitsija kertoo, että äänestyspaikalla on havaittu ulkomaalaistaustaisten henkilöiden pakottamista äänestämään. TS:n mukaan henkilöitä on tuotu paikalle ja ohjattu tai jopa pakotettu äänestämään tiettyä ehdokasta. Siitä ei ole tietoa, kuka tai kenen ehdokkaan hyväksi on painostettu. 

Turun keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Ilkka Sepponen kertoo Ilta-Sanomille, että Varissuon kirjaston äänestyspaikan liepeillä on ollut ulkomaalaistaustaisia huutelijoita.

– On vaikea tilanne, jos joku huutaa numeron vaikka somaliksi. Vaalivirkailija ei voi sanoa, mitä hän huutaa, Sepponen sanoo lehdelle.

Huutelijat ovat Sepposen mukaan nuoria miehiä. Heillä on ilmeisesti oma ehdokkaansa, jolle he yrittävät saada ääniä, Sepponen arvelee.

Poliisin tämänhetkisten tietojen mukaan painostus olisi tehty mahdollisesti kolmen eri ehdokkaan hyväksi. Kaikki kolme henkilöä ovat kunnallisvaaliehdokkaina Turun vaalipiirissä. Vaalitoimitsijoita ei epäillä rikoksesta.

– Jokainen äänestäjä on oikeutettu käyttämään, tai olla käyttämättä, äänestysoikeuttaan itse haluamallaan tavalla. Uhkauksella vaikuttaminen toisen äänestämiseen on kiellettyä, poliisi muistuttaa tiedotteessa.

Poliisi ei tässä vaiheessa tiedota asiasta enempää, sillä esitutkinta on alkuvaiheessa.

Poliisi pyytää vihjeitä mahdollisesta painostamisesta sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai WhatsApp- ja tekstiviestillä numeroon 050 411 7655.

Juttua päivitetty TS:n tiedoilla 1.6.2021 klo 17.11. 

Lisätty IS:n tiedot 1.6. klo 20.39.

Video: Kurkkaa Drive-in-äänestypaikalle

Kurkkaa Drive-in-äänestypaikalle – Näin toimii erityislaatuinen ennakkoäänestys 2:25


Lue myös:

    Uusimmat