Poliisi pysäytti kolme miestä, jotka suunnittelivat joukkoampumisia USA:ssa – tavoitteena "kuolla ja pitää hauskaa siinä sivussa"

Yhdysvaltain poliisi pysäytti kolme joukkoampumista suunnitellutta miestä 1:30

Yhdysvaltain poliisi pidätti kolme miestä, joiden epäillään suunnitelleen erillisiä väkivaltaiskuja, uutisoi CNN.

Miehet asuivat eri osavaltioissa, eikä heillä ollut yhteyksiä toisiinsa. Viranomaiset pääsivät miesten jäljille yleisövihjeiden avulla.

Yksi pidätetyistä on 22-vuotias mies Connecticutin osavaltiosta. Hänen epäillään ilmaisseen kiinnostuksensa joukkoampumisen suorittamiseen Facebookissa. Vihjeen mukaan mies yritti ostaa suurikokoisia lippaita kivääriin osavaltion ulkopuolelta.

Poliisin tekemän kotietsinnän yhteydessä löydettiin useita aseita, ammuksia ja ampumavarusteita. Joukossa oli muun muassa luotiliivi ja taistelukypärä. Viranomaisille selvisi myös, että mies yritti rakentaa omatekoista kivääriä.

Osa aseista oli rekisteröity miehen isän nimiin, mutta poliisin mukaan miehen oli mahdollista päästä niihin käsiksi.

"Haluan tappaa ainakin 100 ihmistä"

Toinen pidätetty on 25-vuotias mies Floridan osavaltiosta. Miehen entinen tyttöystävä otti yhteyttä poliisiin, satuaan useita viestejä, joissa mies tiettävästi uhkasi suorittaa joukkoampumisen.

Poliisi löysi kotietsinnän yhteydessä metsästyskiväärin ja satoja ammuksia.

Poliisin mukaan miehellä oli jo tiedossa paikka, jossa hän halusi avata tulen. Hän kirjoitti yhdessä viesteistä haluavansa tappaa ainakin 100 ihmistä. Toisessa viestissä mies kertoi harkitsevansa teon suorittamista koululla, koska se on helppo kohde.

Viranomaisten mukaan mies kirjoitti, että hän haluaa kuolla ja pitää hauskaa siinä sivussa.

Mies jäi kiinni Instagramissa julkaistun videon takia

Kolmas pidätetty on 20-vuotias ohiolaismies, jonka uskotaan uhanneen juutalaista monitoimitaloa. Miehen Instagram-tililtä julkaistiin video, jossa tulitettiin aseella. Ei ole selvää esiintyikö epäilty itse videolla, vai oliko se joku muu.

Monitoimitalo oli merkitty julkaisuun. Myös julkaisuun sisältyvä kuvaus puhui tiettävästi sen puolesta, että suunnitelmissa oli ammuskelu kyseisessä kohteessa.

Poliisit löysivät kotietsinnän yhteydessä kätkön aseita ja ammuksia.

Instagram-tililtä löydettiin myös muita juutalaisvastaisia julkaisuja ja valkoista nationalismia kannattavaa sisältöä. Lisäksi tilillä oli kuvia epäillystä tai jostain muusta henkilöstä ampumassa aseilla.

Lue myös:

    Uusimmat