Poliisi: Pihoilla liikkuneelle yksinäiselle sudelle tuli lähtökäsky Tyrnävällä – näin hukkaa pelotellaan tiehensä

2:02
Susien pihavierailut ovat Keski-Karjalassa jo lähes päivittäisiä, MTV Uutiset kertoi aiemmin.

Yksinäinen taajamissa ja pihoilla liikkunut susi on saanut karkotusmääräyksen Tyrnävällä, kertoo paikallispoliisi.

Yksinäisestä sudesta on tehty havaintoja jo pitkin kesää, mutta lumen tultua sen jäljet ovat tulleet paremmin näkyviin ja sitä mukaa myös havannot lisääntyneet. Viimeisen viikon aikana havaintoja on tullut komisario Juha Niemelän mukaan ainakin kaksi.

Eläin ei tiettävästi käyttäydy aggressivisesti, mutta lajille epätyypillinen, ihmistä pelkäämätön käytös johtivat päätökseen karkoittaa eläin ja palauttaa sen ihmisarkuus.

Karkotustoimiin ryhdytään suden tullessa Tyrnävän alueelle seuraavan kolmen viikon aikana. Karkotuksesta vastaavat ensisijaisesti Tyrnävän riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apu- eli SRVA-henkilöt.

Karkotuksessa sutta ajetaan ihmisten, koirien ja ajoneuvojen avulla käyttäen myös valo- ja äänikarkottimia. Niemelän mukaan menetelmien käyttöä rajoittaa jonkin verran karkotustyön tapahtuminen taajamassa.

Niemelä kertoo, että karkotuksia tehdään tarvittaessa kaksi kertaa, jonka jälkeen seurataan niiden vaikutusta ja tehoavuutta. Jos toivottua vaikutusta ei saavutetan, voidaan karkotusta jatkaa, mutta viimesijaisena keinona susi lopetetaan.

Niemelän mukaan alueella liikkuvat sudet eivät ole olleet aiemmin ongelma. Susihavaintoja on aiemmin ollut esimerkiksi laumojen liikkuessa alueen poikki reviirillään. Toistuvia ongelmia ei kuitenkaan ole ollut, kuten nyt karkotettavaksi määrätyn yksinäisen suden tapauksessa.

– Ei tämä vielä kovin suuri ongelma ole, Niemelä toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja