Poliisi Oulun perhesurmasta: Kadonneeksi ilmoitettua äitiä ja lapsia ehdittiin etsiä viikonlopun aikana monin tavoin – poliisi ei täsmennä, miksi tapausta tutkitaan murhana

1:51
Äidin epäillään tappaneen kaksi lastaan Oulussa – poliisi kertoo, miten perhesurman jäljille päästiin

Muhoksella asuva sairaanhoitajaäiti ja lapset lähtivät lauantaina autolla kotoaan. Sen jälkeen heidän liikkeistään ei ollut tietoa kenelläkään. Ruumiit löytyivät oululaishotellista maanantaina.

Tutkinnanjohtaja Antti Palokankaan mukaan Oulussa paljastuneen perhesurmaepäilyn tutkinta on vasta alkuvaiheessa. Toistaiseksi poliisi pidättäytyy antamasta tarkempia yksityiskohtaisia tietoja epäillyistä teoista julkisuuteen. 

Palokankaan mukaan niukka tiedotuslinja johtuu osittain siitä, ettei poliisillakaan ole vielä täsmällisiä tietoja kaikista rikosepäilyjä koskevista seikoista.

– Tutkinta on alkuvaiheessa, ja voimme antaa julkisuuteen ainoastaan vahvistettua tietoa.

Hieman alle viisikymppisen sairaanhoitajaäidin epäillään surmanneen yläkouluikäisen ja alle kouluikäisen lapsen ja sen jälkeen itsensä hotellissa Oulun keskustassa.

Lapsien kuolemantapauksia tutkitaan murhina ja äidin tapauksesta tehdään kuolemansyytutkintaa.

Murhan tunnusmerkistö

Palokangas ei tässä vaiheessa täsmennä myöskään, millä perusteella poliisi epäilee henkirikosten olevan murhia eikä esimerkiksi tappoja. Murhan tunnusmerkistöön kuuluvat esimerkiksi tekoa edeltänyt vakaa harkinta ja suunnitelmallisuus tai erityisen raaka ja julma tekotapa.

– Näihin kvalifiointiperusteisiin en tässä vaiheessa voi ottaa kantaa, tutkinnanjohtaja sanoo.

Koska kyse on vakavasta rikosepäilystä, poliisi suorittaa esitutkinnan loppuun tavanomaiseen tapaan, vaikka rikoksestä epäilty onkin kuollut. 

– Esitutkinta tehdään normaalilla tavalla, vaikka rikosprosessi ei tässä tapauksessa koskaan etenekään sen pidemmälle, koska rikoksesta epäilty on kuollut.

Lähtivät kotoaan lauantaina

Poliisi tiedotti eilen, että vainalöydöistä ilmoitti poliisille Oulun keskustassa sijaitsevan hotellin henkilökunta.

Tähän mennessä poliisi on kertonut, että äiti ja lapset olivat lähteneet kodistaan Muhokselta lauantaina illalla. Sunnuntaina heidät ilmoitettiin kadonneiksi. Palokangas ei tässä vaiheessa tutkintaa vahvista, kuka katoamisilmoituksen oli tehnyt ja minä päivinä surmien epäillään tarkalleen ottaen tapahtuneen.

Perheen isän sosiaaliseen mediaan kirjoittamien tietojen perusteella lasten kuolinpäivä olisi lauantai 23. tammikuuta.

Palokankaan mukaan poliisi ehti viikonlopun aikana edistää kadonneeksi ilmoitettujen henkilöiden etsintää. 

– Kun katoamisilmoitus tuli, niin poliisi teki siihen liittyen erilaisia kyselyitä, tiedusteluita ja lähietsintää normaalien käytäntöjen mukaisesti, Palokangas kertoo.

Mikä ajoi äidin surmatekoihin?

Osoitetietojen ja MTV Uutisten saamien tietojen mukaan isä ja äiti asuivat lastensa kanssa Muhoksella samassa osoitteessa, pitkäaikaisessa yhteisessä kodissa. Pariskunta on ollut yhdessä ainakin 15 vuotta ja sosiaalisen median tietojen perusteella avioitunut vuonna 2006.

Ainakaan kotipaikkakuntansa käräjäoikeudessa heillä ei ole aiempaa rikostaustaa tai esimerkiksi vireillä olevaa avioeroprosessia.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilörekisterin mukaan 70-luvun alussa syntynyt äiti on ammatiltaan sairaanhoitaja.

Poliisi ei ole toistaiseksi kommentoinut, mikä henkirikosten motiivina on ollut ja millä tavalla epäillyt surmat on tehty. Poliisin arvion mukaan asiasta tiedotetaan lisää mahdollisesti ensi viikon alussa.

Video: Näin Muhos hiljentyi muistelemaan perhesurmassa kuolleita lapsia: "Suru on täällä meidän arjessamme"

1:07

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja