Perhesurmassa kuollutta 8-luokkalaista muistellaan Muhoksella – rehtori ei muista vastaavaa tragediaa: "Yleensä luemme tällaisista, nyt suru on arjessamme"

Näin Muhos hiljentyi muistelemaan perhesurmassa kuolleita lapsia:"Suru on täällä meidän arjessamme" 1:07
Näin Muhos hiljentyi muistelemaan perhesurmassa kuolleita lapsia: "Suru on täällä meidän arjessamme"

Muhoksen yläkoululla pidetään tänään suruliputus ja muistohetkiä Oulun perhesurmassa kuolleen nuoren muistolle.

Rehtori Juha Piiralan mukaan koululla on toimittu suru-uutisen jälkeen kriisisuunnitelman mukaisella tavalla.

– Pidämme luokissa muistotilaisuuksia kriisihenkilöstön ja opetushenkilöstön tukemana. Osa muisteluista pidetään tänään ja osa myöhemmin. Jatkamme asian käsittelyä niin pitkään kuin tarpeen on. Olemme pohtineet esimerkiksi yhteisen muistokirjan koostamista oppilaiden kanssa, rehtori kertoo.

Muhoksella on noin 9 000 asukasta. Kunnan ainoassa yläkoulussa on noin 470 oppilasta. Rehtorin mukaan suru-uutinen on ollut kouluyhteisölle traaginen ja pysäyttävä.

"Suru on arjessamme"

Menehtynyt oppilas oli kahdeksasluokkalainen.

– Tietenkin me aikuiset pyrimme tunnistamaan ne, ketkä tässä tilanteessa tarvitsevat erityistä apua. Erityisestihän tämä on koskettanut kyseisen oppilaan omaa luokkaa. 

Piirala on toiminut Muhoksen yläkoulun rehtorina 15 vuotta. Tapaus on poikkeuksellinen hänen pitkän uransa varrella.

– Näille vuosille mahtuu pari sellaista tapausta, joissa oppilas on menehtynyt kesken lukukauden. Tällaista ei kuitenkaan ole ennen ollut. Yleensähän saamme lukea tällaisista uutisista lehdistä, mutta nyt suru on täällä meidän arjessamme. On aina valtavan iso asia, kun nuoren ihmisen elämä päättyy, rehtori kertoo.

Myös Muhoksen kunnanjohtaja Jukka Syvävirta kertoi eilen MTV Uutisille kunnan ryhtyneen jo lukuisiin toimiin kuntalaiset pysäyttäneen henkirikoksen seurauksena.

Näin rikos paljastui

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Antti Palokangas kertoi MTV Uutisille tragedian paljastuneen, kun poliisi teki tarkistuksia kadonneiksi ilmoitetuista henkilöistä.

Äiti ja lapset olivat lähteneet autolla kotoaan Muhokselta lauantaina illalla. Heidät oli sunnuntaina ilmoitettu kadonneiksi.

Ruumiit löydettiin maanantaina Oulun keskustassa sijaitsevasta hotellista. 

– Poliisille tuli ilmoitus majoitusliikkeen henkilökunnan toimesta. Sitä kautta asia tuli poliisin tietoon, Palokangas kertoo.

Alle viisikymppisen sairaanhoitaja-äidin epäillään surmanneen ensin yläkouluikäisen ja alle kouluikäisen lapsensa ja sen jälkeen itsensä. Poliisi ei usko tapaukseen liittyvän ulkopuolisia henkilöitä.

Tapahtunutta tutkitaan kahtena murhana. Toistaiseksi poliisi ei ole antanut tietoja tekotavasta tai motiivista.

Video: Äidin epäillään tappaneen kaksi lastaan ja itsensä Oulussa – poliisi kertoo, miten perhesurman jäljille päästiin

Äidin epäillään tappaneen kaksi lastaan Oulussa – poliisi kertoo, miten perhesurman jäljille päästiin 1:51

Lue myös:

    Uusimmat