Perhesurman nuorin uhri oli päiväkotilapsi Muhoksella, uutinen pysäytti kunnanjohtajan: "Kyllä tämä mieltä järkyttää – aika moni kuitenkin heidät tietää"

1:51
Äidin epäillään tappaneen kaksi lastaan ja itsensä Oulussa – poliisi kertoo, miten perhesurman jäljille päästiin.

Vajaan yhdeksäntuhannen asukkaan Muhos menetti tänään kolme kuntalaista järkyttävässä perhesurmassa. Oman äidin teon myötä henkensä menetti paikallista yläkoulua käynyt nuori sekä vain päiväkoti-ikäinen lapsi.

Muhoksen kunnanjohtaja Jukka Syvävirta kertoo MTV Uutisille kunnan ryhtyneen jo lukuisiin toimiin kuntalaiset pysäyttäneen henkirikoksen seurauksena. Hän on juuri lopettanut kunnanhallituksen kanssa käydyn kokouksen, jossa on sovittu kriisitoimista.

Pienessä kunnassa moni tuntee toisensa. Uutinen on pysäyttänyt.

Uhrien läheisten lisäksi eniten apua tarvitaan paikallisessa yläkoulussa ja päiväkodissa. Molempiin jää huomisaamuna yksi lapsi tulematta.

– Koululla järjestetään mahdollisuus oppilaille ja myös henkilökunnalle keskusteluihin, miten tästä päästään eteenpäin.

– Sama on varhaiskasvatuksessa. Nuorempi menehtynyt oli meillä päiväkodissa päiväkotilapsena.

Teko pysäyttänyt myös kuntapäättäjät

Syvävirta ei tuntenut uhreja henkilökohtaisesti, mutta hiljainen ääni värisee ajoittain. Sanoinkuvaamaton teko on pysäyttänyt kunnanjohtajan ja muut kuntapäättäjät.

– Tämä järkyttää myös luottamushenkilöitä. Vaikka Muhos ei ole ihan pieni, vajaan yhdeksäntuhannen asukkaan kunta, niin aika moni kuitenkin heidät tietää. Tulevan viikon aikana moni törmää siihen, että se olikin tämä muhoslainen perhe, äiti ja kaksi lasta.

Tapahtuneen syistä Syvävirta ei tiedä.

– Tapahtunut mikä tapahtunut, mutta sitä selvitetään sitten pidemmällä kaavalla, mitkä asiat tähän ovat johtaneet. Ne ovat tällä hetkellä arvailuja.

Kuntalaisille nopeaa apua

Syvävirta itse kuuli suru-uutisen iltapäivällä, minkä jälkeen aika on kulunut käytännön asioita järjestellessä. Kuntalaiset tarvitsevat apua uutisen käsittelemisessä.

– Meillä on verkostomainen toimintatapa. Kriisityöryhmä on oma toimija, minkä lisäksi hyvä yhteistyökuvio toimii seurakunnan suuntaan.

Kunnanjohtaja Syvävirta kertoo soittaneensa heti Muhoksen kirkkoherralle uutisen kuultuaan viiden paikkeilla. Seurakunta reagoi heti, ja kirkon ovet avautuivat tänään maanantai-iltana sekä huomisiltana kuntalaisille hiljentymistä ja keskustelua varten.

Myös SPR:n kautta saa tukea.

Välittömän reagoinnin lisäksi kunnassa pohditaan jatkotoimia heti huomisaamuna. Sosiaali- ja terveystoimi kokoontuu heti tiistaiaamuna pohtimaan, kuinka tukea pystytään parhaalla mahdollisella tavalla tarjoamaan sukulaisille ja muille lähiomaisille.

Yksin ei tarvitse jäädä

Syväjärvi kertoo illan kokouksessa mukana olleiden kunnanhallituksen jäsenten esittäneen osanottonsa uhrien omaisille ja läheisille.

– Tämähän on niin vaikea ennakoida, että sanattomaksi vetää. Surullista, että tämäntyyppinen tilanne on tullut eteen muhoslaisille.

– Tämän eteen tehdään töitä, että tästä päästään eteenpäin. Oman työhistorian aikana en ole törmännyt vastaavaan Muhoksella. Jokinhan tämän on aiheuttanut, mutta taustoja emme vielä tiedä. Poliisi tutkii, mikä tässä on.

Syvävirta haluaa muistuttaa kunnanjohtajana, että yksin ei ole pakko ajatustensa kanssa olla. Tragedian herättämistä tunteista on mahdollista puhua jonkun kanssa, esimerkiksi seurakunnan järjestämässä tilaisuudessa tiistaina. Lisätietoa tulee myös heti huomisaamuna kunnan nettisivuille ja Facebookiin.

– Kyllä tämä mieltä järkyttää itse ketäkin. Toivotan kuntalaisille jaksamista.

Video: Näin Muhos hiljentyi muistelemaan perhesurmassa kuolleita lapsia: "Suru on täällä meidän arjessamme"

1:07

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja