Poliisi otti MTV:n toimittajan kiinni Tshetsheniassa – juttumatkan aineistoa takavarikoitiin

Poliisi otti perjantaina Tshetshenian Groznyissa kiinni STT:n ja MTV:n Moskovan-kirjeenvaihtajan Iida Tikan ja hänen kanssaan liikkuneen, Lehtikuvalle työskennelleen kuvaajan sekä työparin autonkuljettajan. 

– Se tapahtui kuin salama kirkkaalta taivaalta. Olimme päättämässä työpäivää ja kävelemässä autolta lounaalle, kun muutama mies vaati kännyköitämme, Tikka kertoo.

Tikka ja hänen seurassaan olleet kuvaajaa ja autonkuljettaja eivät suostuneet miesten vaatimuksiin ennen kuin nämä todistivat olevansa poliiseja. Sen jälkeen yksi miehistä näytti merkkinsä ja heidät vietiin autolla poliisiasemalle.

– Meidän vietiin autoon pikkasen pakolla, mutta ei hirveän aggressiivisesti, Tikka kuvailee kiinniottoa.

Muistikortit vaihdettiin

Poliisiasemalla heidät vietiin erillisiin huoneisiin, joissa heitä kuulusteltiin. Heidän laitteensa takavarikoitiin ja vaadittiin niiden salasanoja.

Tikan tietojen mukaan heitä epäiltiin jonkinlaisen terroristiryhmän rahoittamisesta.

Noin kolme tuntia myöhemmin kolmikko päästettiin menemään ja takavarikoidut tavarat annettiin takaisin. Laitteiden muistikortit oli kuitenkin vaihdettu.

– Luulin ensin, että muistikortit oli pyyhitty, mutta laitteissa olevat muistikortit olivat erivärisiä kuin omani, Tikka kertoo.

Hän sanoo vaatineensa muistikortteja takaisin, mutta niitä ei palautettu.

Tilanne poliisiasemalla oli hänestä outo ja sekava.

– Eniten minua pelotti paikallisen kuljettajamme puolesta, jolla ei ollut mitään tekemistä meidän työmme kanssa.Ulkomaalaisella toimittajalla on aina jonkinlainen suoja, Tikka sanoo.

Tikka lensi myöhemmin takaisin Moskovaan. Hän kertoo olevansa kunnossa.

Hän oli saapunut Tshetsheniaan keskiviikkona työmatkalle. Hänen oli tarkoitus matkustaa takaisin Moskovaan perjantaina, mutta kiinnioton vuoksi paluu viivästyi.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja