Poliisi: MM-rallissa Jyväskylässä mieltään osoittaneet toimivat ilmastoliike Elokapinassa, kiinniotetuissa ei nuoria – 16 putkaan, kolmea epäillään rikoksista

Kalle Rovanperän auto tuhoutui Jyväskylässä – tässä Suomen MM-rallin kiinnostavimmat poiminnat 5:53
Kalle Rovanperän auto tuhoutui Jyväskylässä – tässä Suomen MM-rallin kiinnostavimmat poiminnat

Jyväskylän ralleissa kiinniotetuilla henkilöillä on yhteys ilmastoliike Elokapinaan, kertoo Sisä-Suomen poliisi MTV Uutisille.  Poliisi teki viime viikon torstain ja perjantain aikana yhteensä 16 kiinniottoa.

Banderollien ja sosiaalisessa mediassa leviävien videoiden perusteella mielenosoittajat vastustivat ralleja.

Poliisi kirjoitti torstain ja perjantain aikana mielenilmauksiin osallistuneille seitsemälle henkilölle sakot niskoittelusta poliisia vastaan ja kahdelle järjestysrikkomuksesta. Lisäksi yhtä epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kahta töhrimiseen soveltuvan aineen hallussapidosta.

– Eri päivinä kiinniotetut henkilöt olivat osittain samoja keski-ikäisiä ja vanhempiakin henkilöitä. Nuoria tässä porukassa ei ollut, kertoo rikoskomisario Kari Aaltio MTV Uutisille.

– Henkilöt ovat samoja, jotka toimivat Elokapinassa. Virallisesti Elokapina ei ollut ilmoittanut mielenilmauksista torstaina ja perjantaina.

Lauantailta poliisi sai Elokapinalta ilmoituksen julkisesta kokouksesta. Tähän rauhallisesti sujuneeseen tapahtumaan osallistui poliisin arvion mukaan noin 50 henkilöä.

Ralleja turvattiin putkareissulla

Torstaina poliisi otti Jyväskylässä kiinni seitsemän henkilöä. Kiinniotetut kuuluivat porukkaan, joka oli tukkinut Jyväskylän keskustassa sijaitsevan Hannikaisen kadun molempiin suuntiin.

– Mielenilmauksesta ei tosiaan ilmoitettu etukäteen ja se haittasi merkittävästi liikennettä yli tunnin ajan. Lain mukaan mielenosoitus ei saa estää liikennettä, Aaltio kuvailee.

– Poliisi käskikin henkilöitä siirtymään muualle ja osa totteli. Seitsemän henkilöä jouduimme viemään putkaan.

Perjantaina poliisi otti yhdeksän henkilöä, joiden poliisi uskoo yrittäneen tunkeutua Jyväskylän Paviljongin huoltoalueelle.

– Heiltä löytyi töhrimiseen soveltuvaa ainetta. Kiinniotetut eivät itse kertoneet, mihin ainetta oli tarkoitus käyttää, Aaltio kuvailee.

– Mutta ajankohdan ja paikan perusteella poliisin käsityksen mukaan heidän oli tarkoitus sotkea ralliautoja tai niiden kuljettajia.

Poliisi kuljetti kaikki yhdeksän kiinniotettua putkaan. 

– Molempina päivinä pidimme heitä säilössä rallien loppumiseen saakka, eli siihen asti, ettei heistä ollut enää vaaraa.

Lue myös:

    Uusimmat