Poliisi kohtaa joulun mustimman puolen: Isä ja äiti aattona putkaan, lapsi sosiaaliviranomaisille

Perheiden ristiriidat kärjistyvät usein jouluna alkoholin ryydittämänä.

Helsingin poliisin ylikonstaapelilla Hannu Hautamäellä on 32 vuoden kokemus poliisin työstä, mutta karaistuneenkin konstaapelin mielen vetää apeaksi todellisuus, joka tulee vastaan jouluisin.

– Vaikka kotoa töihin lähtiessä olisi joulumieli, niin kyllä se äkkiä karisee kun menee kotikeikalle, Hautamäki kertoo.

Hautamäki muistaa hyvin ensimmäisen joulutyövuoronsa. Oli aatto. Ei ollut lunta, vaan oli mustaa ja märkää. Joulupöydästä oli ankeaa lähteä töihin, varsinkin kun musta joulu näkyy yleisesti ihmisten mielialoissa.

Joulu on Hautamäen arvion mukaan vilkkaampaa aikaa kuin normaali viikonloppu, kun ottaa huomioon, että Helsinki tyhjenee joulunpyhinä. Esimerkiksi viime vuonna Helsingin pääputkaan oli aaton kello 18 ja joulupäivän kello 24 välisenä aikaan otettu sisään 90 henkilöä.

– Pitkät joulunpyhät ja alkoholi voivat saada aikaan sen, että jo olemassa olevat ristiriidat kärjistyvät.

Jos toinen juo, edes toisen olisi pysyttävä selvänä

Kun poliisi koputtaa jouluaattona kotiovella, vastassa on usein humalassa pillastunut perheenpää, mutta nykyään säilöön viedään myös äitejä ja joskus molemmat vanhemmat.

Poliisin mukana kulkee nykyään myös päivystävä sosiaalityöntekijä. 1980-luvulla sellaista ei vielä ollut.

– Se oli ensimmäisiä joulujani töissä. Kun tulimme paikalle taloon, josta oli tullut hälytys, humalainen isä tavattiin keskellä tietä. Sisällä odotti humalainen äiti ja alle puolivuotias lapsi. Vauva käärittiin huopaan ja vietiin päivystävälle sosiaaliasemalle, Hautamäki muistelee.

Hän huomauttaa, että aina kotikeikalle mentäessä poliisilla on hyvin tiukat kriteerit ilmoittaa sosiaaliviranomaisille, jos paikalla on alaikäisiä lapsia.

– Kriteerit täyttyvät jo, jos henkilö sopertaa ja liikeradat ovat kaarevia. Jos toiselle alkaa maistua enemmän, tulisi ainakin toisen vanhemmista lopettaa juominen siihen.

Joskus käy niinkin, että poliisi tulee muuten moitteettomalta näyttävään kotiin, missä ei olla liian humalassa, mutta ääntä on korotettu liikaa. Joulurauha saadaan palautettua, kun poliisi juttelee vanhempien kanssa vähän aikaa. Se on onnistunein kotikeikka.

Musta joulu vetää mielialat mustiksi

Jouluna myös läheisten huoli voi korostua.

– Eräs mies soitti meille ja oli huolissaan veljestään, joka asui yksin eikä ollut vastannut jouluna puhelimeen. Veli pelkäsi, että mies on tehnyt jotain itselleen. Menimme sitten tarkistamaan. Humalassa oli, mutta muuten kaikki oli kunnossa.

Joulun yksinäisyys voi tulla vastaan joulun jälkeenkin.

– Kerran menimme asuntoon, jossa oli joulukuusi ja lahjat sen alla. Sängyssä oli kuollut vanha nainen. Silloin oli helmikuu.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja