Poliisi aikoo pakottaa virolaiset ottamaan kameravalvonnan sakot vastaan

Poliisi suunnittelee jatkossa lähettävänsä virolaisille kotiin ilmoituksen Suomessa saadusta ylinopeussakosta. Ilmoituksessa annetaan mahdollisuus noutaa sakko Suomesta tai ilmoittaa suomalainen, esimerkiksi työnantajan osoite, johon sakon voi lähettää. Tällä hetkellä sakkoa ei voi suoraan lähettää toisen valtion kansalaiselle toiseen valtioon.

– Jos he eivät reagoi tiettyyn määräaikaan mennessä, niin etsintäkuulutetaan auto ja sen omistaja tai haltija. Jos poliisi tapaa auton tai sen omistajan tai haltijan rajalla tai missä ikinä, se pysäytetään ja selvitetään siinä se tilanne samaan tapaan kuin itärajalla, poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja ylikomisario Dennis Pasterstein sanoo.

Pastersteinin mukaan tavoitteena on liikenneturvallisuuden parantaminen ja se, että kameravalvonta puree myös etelänaapurin kansalaisiin.

– Meillä on tänä vuonna 12 000 ulkomaalaista tapausta, joista suurin osa on virolaisia. Iso osa sakoista on jäänyt käsittelemättä, sillä emme ole saaneet sakkoja toimitettua, Pasterstein sanoo.

Tavoitteena on, että ensimmäiset kirjeet lähtevät tämän vuoden aikana.

– Tämä ei ole vielä kirkossa kuulutettu, mutta pykälät löytyvät laista, että voimme näin tehdä.

Virolaisilta perityt sakkorahat pitää Viro

Ne EU-maiden kansalaisten saamat sakot, jotka poliisi on saattanut tiedoksi mutta joita ei ole maksettu määräaikaan mennessä, päätyvät Oikeusrekisterikeskuksen pöydälle. Keskus taas voi lähettää sakon täytäntöönpanopyynnön toiselle EU-maalle, esimerkiksi Viroon.

Jos pyyntö tunnustetaan toisessa maassa, voi toinen EU-maa periä sakot maansa kansalaiselta tai maassa asuvalta henkilöltä.

– Tällöin rahat perinyt maa pitää myös rahat, eli ne eivät tule Suomelle, Oikeusrekisterikeskuksen täytäntöönpanopäällikkö Tauno Aalto sanoo.

Pyyntöjä on lähetetty tänä vuonna ennätysmäärä, yli 400 kappaletta. Tämä on noin viidesosa siitä pöydällä odottavasta pinosta, mitä voitaisiin lähettää, jos resurssit riittäisivät.

– Meidän pitäisi pystyä lähettämään ainakin kolminkertaisesti pyyntöjä, että päästäisiin tyydyttävälle tasolle. Tällä hetkellä meillä on kaksi henkilöä, jotka käsittelevät näitä. Perinnässä on merkittävä resurssipula, Aalto kertoo.

Pullonkaula siis on Oikeusrekisterikeskuksessa. Vaikka poliisi saisi annettua kaikki sakot tiedoksi, maksamisesta kieltäytyvien sakkojen perintä ei helpotu yhtään, eikä sakkoja ole pakko maksaa yhtään enempää kuin nytkään.

Myös ylikomisario Pasterstein tietää, että periminen on hankalaa, jos sakkoa ei makseta.

– Lähdetään nyt mahdollisesti pilotoimaan tätä virolaisilla, koska heitä on paljon. Katsotaan nyt mitä tässä tapahtuu, rauhoittuuko tilanne, hakevatko he sakkoja tai joudutaanko heitä etsintäkuuluttamaan. Työpanoksen täytyy toki olla suhteessa tuloksiin, Pasterstein toteaa.

Venäläiset maksavat tunnollisesti

Oikeusrekisterikeskuksen tuoreimmat tilastot sakkojen maksamisesta kansalaisuuksittain ovat vuodelta 2014. Sen jälkeen poliisille on esimerkiksi tullut oikeus määrätä päiväsakkoja, eikä tilastoa voi suoraan soveltaa nykytilanteeseen. Se kuitenkin antaa suuntaa siitä, kuka sakkoja maksaa ja keneltä niitä saadaan perittyä.

– Kuten tilastoista näkyy, venäläiset ovat tunnollisia maksajia, sillä maksamattomuus voi tarkoittaa sitä, että ei saa uutta viisumia, Aalto sanoo.

Ruotsalaisten sakkojen periminen taas onnistuu pohjoismaisen yhteistyön puitteissa, ja rahatkin tulevat Suomeen.

– Yhteistyö on toiminut 1960-luvulta asti. Merkittävä ero EU-järjestelmään on, että jos suomainen sakko saadaan Ruotsissa perityksi niin Suomi saa myös rahat, Aalto sanoo.

Virolaisten sakonmaksuaktiivisuus taas on ollut selvästi vähäisempää.

Lue myös:

    Uusimmat