Poikkeusjärjestelyt värittävät itsenäisyyspäivän juhlintaa – juhlatapahtumat ilman yleisöä, Hurstin avun lohikeittotarjoilu peruttu

Vesa-Matti Loiri esiintyy MTV:n itsenäisyyspäivän lähetyksessä sunnuntaina – kansan rakastama muusikko istui muistelemaan elämäänsä tunteikkaassa haastattelussa 2:45
Vesa-Matti Loiri esiintyy MTV:n itsenäisyyspäivän lähetyksessä sunnuntaina. Kansan rakastama muusikko istui muistelemaan elämäänsä tunteikkaassa haastattelussa.

Tänä vuonna televisiosta ei voi seurata perinteisiä Linnan juhlia ja kutsuvieraiden kättelyä.

Suomen itsenäisyyspäivän juhlintaa värittävät tänään koronaviruspandemian aiheuttamat poikkeusjärjestelyt.

Vieraiden puuttuessa esimerkiksi Linnan juhlat saavat uuden muodon, eikä televisiosta voi seurata perinteistä kutsuvieraiden kättelyä. Sen sijaan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat mukana Presidentinlinnasta televisioitavassa erikoislähetyksessä.

Myös ekumeeninen jumalanpalvelus sekä itsenäisyyspäivän lipunnosto järjestetään ilman yleisöä. Lipunnosto järjestetään tänä vuonna Hämeenlinnassa perinteisen Helsingin Tähtitorninmäen sijasta.

Tänä vuonna ei perinteistä Puolustusvoimien paraatia

Poikkeusjärjestelyt näkyvät myös Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän juhlinnassa. Tänä vuonna ei järjestetä perinteistä valtakunnallista Puolustusvoimien paraatia, mutta Porin prikaati ja Porin kaupunki kunnioittavat itsenäisyyspäivää seppeleenlaskulla sankariristillä.

Seppeleen laskee prikaatin komentaja, prikaatikenraali Mika Kalliomaa, ja tapahtuma järjestetään ilman yleisöä koronarajoitukset huomioiden.

Lipunnostoja ja seppeleenlaskuja tehdään eri puolilla Suomea. Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä Puolustusvoimien ylipäällikkö, presidentti Niinistö sekä Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen laskevat seppeleet porrastetusti aamupäivällä.

Ilmavoimat ja Merivoimat juhlivat itsenäisyyspäivää ylilennoilla sekä alusten kunniakäynneillä eri puolilla Suomea. Tänä vuonna yleisö ei kuitenkaan pääse tutustumaan Merivoimien aluksiin koronarajoitusten vuoksi.

Koronarajoitukset vaikuttavat myös vähemmän virallisiin itsenäisyyspäivän tapahtumiin. Esimerkiksi Helsinkiin suunniteltu Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on peruttu, ja Tampereelle suunniteltu Suomi herää -mielenosoitus on siirretty verkkoon.

Myös Helsingissä hyväntekeväisyystyötä tekevä Hurstin apu on joutunut perumaan itsenäisyyspäivän lohikeittotarjoilun Helsingin Rautatientorilla. Jo aiemmin Hurstin apu kertoi joutuneensa perumaan myös vähävaraisille suunnatun jouluaaton juhlan Helsingin Messukeskuksessa.

Lue myös:

    Uusimmat