Planin tutkimus: Tyttöjen ja naisten kokema katuhäirintä päätyy harvoin viranomaisten tietoon – kartalle kertyi 14 500 "pahaa paikkaa"

Tyttöjen ja naisten kadulla kohtaama häirintä päätyy viranomaisten tietoon hyvin harvoin, selviää Plan Internationalin ja australialaisen Monash-yliopiston tutkimuksesta.

Viidessä suurkaupungissa toteutettu tutkimus osoittaa, että vain kymmenesosasta häirintätapauksia raportoidaan viranomaisille. Eikä raportoiminenkaan takaa viranomaisten huomiota, sillä ilmoitetuista tapauksista alle kolmasosa johtaa toimenpiteisiin.

Tutkimuksessa käytettiin karttasovellusta

Häirintään laskettiin tutkimuksessa monenlaista toimintaa huutelusta uhkaavaan käyttäytymiseen, fyysiseen ja seksuaaliseen väkivaltaan sekä vaanimiseen.

Tutkimus toteutettiin vuonna 2018. Siinä tarjottiin tytöille ja naisille mahdollisuus ilmoittaa joukkokartoitusteknologian avulla häirinnästä nimettömästi. Karttamerkintöjä häirinnästä tai "pahoista" paikoista kertyi kaikkiaan 14 500.

Hankalin tilanne Delhissä

Tutkimus toteutettiin Sydneyssä, Madridissa, Limassa, Kampalassa ja Delhissä. Viranomaisten suhtautumisessa häirintään oli suuria eroja eri kaupunkien välillä. Laiskimmin viranomaiset reagoivat häirintätapauksiin Delhissä, jossa toimenpiteitä seurasi vain kahdessa prosentissa ilmoituksista. Ahkerimmin viranomaiset tarttuivat toimeen Sydneyssä, jossa vastaava luku oli 34 prosenttia.

Ilmoituksen tekijät kertoivat tutkimuksessa kokemuksiaan viranomaisten vähättelystä ja jopa lisähäirinnästä.

– Ilmoituksen tekeminen häirinnästä tai väkivallasta vaatii paljon rohkeutta, mutta on selvää, että useimmiten tyttöjä ei oteta vakavasti. Järjestelmä ei tue heitä, kun he tekevät ilmoituksen. Liian moni näistä ilmoituksista katoaa matkalla, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen kommentoi tuloksia tiedotteessa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja