Pizzeriassa euron tuntipalkka – työntekijän vuosiansio 6025 euroa

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut pizzerian omistajan ehdolliseen vankeuteen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

Pizzerian omistaja sai neljä kuukautta ehdollista vankeutta. Hän joutuu myös maksamaan uhrille korvauksia kärsimyksestä 2 300 euroa. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan uhrin oikeudenkäyntikulut 3 200 euroa. Omistaja teetti uhrilla vuoden ajan työtä liian alhaisella palkalla.

Bangladeshilainen työntekijä oli tehnyt muun muassa 12-tuntisia työpäiviä kuutena päivänä viikossa helsinkiläisessä pizzeriassa. Ajoittain työpäivän kesto oli kuusi tuntia, joita työntekijä oli myös tehnyt kuudesti viikossa. Pizzerian omistaja, joka on myös bangladeshilainen, oli maksanut 12 tunnin työpäivästä 20 euroa ja kuuden tunnin työpäivästä 10–15 euroa palkkaa. Syyttäjän mukaan peruspalkan olisi pitänyt olla 9,70 euroa tunnilta ja työstä olisi pitänyt maksaa myös ilta- ja pyhälisiä.

Kaikkiaan pizzerian omistajan olisi pitänyt käräjäoikeuden mukaan maksaa vuoden aikana tehdystä työstä 43 346 euroa. Sen sijaan hän oli maksanut työntekijälleen 6 025 euroa. Maksamatta oli siten jäänyt 37 276 euroa. Tuntipalkka vastasi noin euroa.

Työntekijällä ei ollut työ- eikä oleskelulupaa. Hän oli oleskellut Suomessa vuodesta 2008. Syyttäjän mukaan pizzerian omistaja oli käyttänyt hyväkseen työntekijän riippuvaista asemaa.

Pizzerian omistaja kiisti syytteen sillä perusteella, ettei henkilö ollut hänellä töissä vaan vietti aikaansa pizzeriassa. Työntekijän kanssa oli kuitenkin tehty työsopimus, jossa tuntipalkaksi oli määritelty 9,39 euroa. Omistajan mukaan sopimus oli kuitenkin ollut valeasiakirja, sillä hän ei voinut palkata työntekijää ilman työlupaa. Omistajan mukaan hän olisi tarjonnut työpaikkaa, jos työntekijä olisi saanut työluvan. Omistaja oli luvannut auttaa työntekijää oleskelu- ja työluvan saamisessa.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että uhri oli toiminut noin vuoden ajan työntekijänä pizzeriassa.

Työntekijä on poistettu puuttuvien lupien takia Suomesta. Oikeus kuuli häntä videoyhteyden avulla Suomen Intian suurlähetystöstä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja