Pitkän tunnelin päässä näkyy jo himmeä valo: Autojätit käynnistelevät tehtaitaan ympäri Eurooppaa

Seat valmistaa tehtaallaan nyt autojen sijaan hengityskoneita 1:55
Seat valmistaa tehtaallaan nyt autojen sijaan hengityskoneita.

Lukuisat autovalmistajat valmistautuvat parhaillaan palaamaan arkeen vanhalla mantereella.

Useat suuret valmistajat suunnittelevat koronaviruksen seisauttamien autotehtaidensa avaamista Euroopassa.

Porttinsa jo avanneiden tai lähitulevaisuudessa avaavien joukossa ovat muun muassa Toyota, Renault, Hyundai, Volkswagen ja Volvo, kertoo Financial Times.

Toyota lähtee liikkeelle rauhassa

Maailman toisiksi suurin autonvalmistaja Toyota ilmoitti tiistaina avaavansa tuotantolaitoksena Ranskassa ja Puolassa. Ranskassa työt on määrä aloittaa huhtikuun 22. päivä, Puolassa portit avataan päivää myöhemmin.

Molemmissa tehtaissa liikkeelle lähdetään hyvin maltillisella tuotantosuunnitelmalla. Sen sijaan Britannian-, Turkin- ja Tsekin-tehtaat avataan aikaisintaan toukokuun 4. päivä.

Volvo käynnistelee Ruotsissa

Myös Volvo Cars ilmoitti käynnistävänä koronaviruksen seisauttamia toimintojaan Ruotsissa. Kaikki yhtiön 20 000 työntekijää palaavat töihin maanantaina 20. huhtikuuta.

Tuolloin avataan myös Torslandassa sijaitseva Volvon tuotantolaitos, joka oli eräs viimeisiä koronasulkuun menneitä autotehtaita Euroopassa.

– Meidän on sopeuduttava nykytilanteeseen ja saatava valmiiksi tilauksessa olleet ajoneuvot. On tietenkin tärkeää, että työntekijät tuntevat olonsa turvalliseksi töihin mennessään, Volvon edustaja totesi tiistaina.

Volkswagen-konserniin kuuluva Audi aloitti rajoitetun tuotannon moottoritehtaassaan Unkarissa tiistaina. Sen sijaan Audin Unkarissa sijaitseva kokoomatehdas odottaa edelleen avaamistaan.

Daimler avaa Unkarissa

Unkarin toimintoja elvyttävät myös saksalainen autojätti Daimler ja japanilainen Suzuki. Molemmat valmistelevat töiden aloittamista myöhemmin huhtikuussa, joskin tuotantomäärät jäänevät aluksi reilusti normaalin alapuolelle.

– Suzukin käyttöön ottamat, kaikkien aikojen tehokkaimmat terveystoimet mahdollistavat Esztergomin tehtaan avaamisen, yhtiö kertoi tiedotteessaan.

Korealainen Hyundai ehti jo aiemmin avata Tsekin-tehtaansa, tuotantotahti on tosin huomattavasti normaalia alemmalla tasolla.

Ranskalainen autonvalmistaja Renault on puolestaan jo avannut Portugalissa sijaitsevan tehtaansa ja suunnittelee lisäksi käynnistävänsä ensi viikon aikana Romanian-tehtaansa. Daimlerin sopimusvalmistaja Magna Steyr kertoo aloittaneensa uudelleen Mercedes-Benzin G-sarjan tuotannon Itävallassa.

Italialainen luksusbrändi Ferrari väläytti sekin aloittavansa jälleen työt Maranellon-tehtaallaan. Yhtiö aikoo testata kaikki työntekijänsä ja kertoo tarjoavansa hoitoa jokaiselle koronaviruksen mahdollisesti tartuttamalle työntekijälleen.

Lue myös:

    Uusimmat