Pitkäkestoisia sähköiskuja, lyömistä ja kuristamista: Salavideot näyttävät, kuinka koiria koulutetaan raa’alla väkivallalla Saksanpaimenkoiraliiton harjoituksissa

3:49
Oikeutta eläimille -yhdistyksen kuvaamilla videoilla koirat harjoittelevat koetta varten. Harjoitus alkaa sähköiskulla, jonka tarkoitus on herättää koiran puolustusvietti pelon ja kivun kautta.

Oikeutta eläimille -yhdistys syyttää Saksanpaimenkoiraliittoa eläinten väkivaltaisesta kohtelusta koulutustilanteissa. Saksanpaimenkoiraliiton mukaan yhdistyksen salaa kuvaamilla videoilla nähdyt menetelmät ja välineet eivät ole liiton eettisten ohjeiden mukaisia.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen julkaisemilla, salaa kuvatuilla videoilla näkyy, miten koiria lyödään, potkitaan ja kuristetaan suojelukoirien koulutuksessa. Koirilla käytetään myös sähköpantoja, ja niille annetaan kovia, pitkäkestoisia sähköiskuja.

Yhdistyksen mukaan väkivaltaisia koulutuksia järjestävät Saksanpaimenkoiraliitto ja sen alayhdistykset. Videoilla ei kouluteta viranomaiskoiria, vaan kyseessä on harrastus.

Yhdistyksen julkaisemat videot on kuvattu Paimiossa ja Loviisassa.

Katso ylhäällä olevalta videolta, kuinka raa’alla väkivallalla koiria koulutettiin.

Harjoitus alkaa sähköiskuilla

Yhdistyksen kuvaamilla videoilla koirat harjoittelevat koetta varten. 

Harjoitus alkaa sähköiskulla, jonka tarkoitus on herättää koiran puolustusvietti pelon ja kivun kautta.

Tämän jälkeen koiran halutaan purevan maalimiehen suojahihaa, pitävän sitä hetken ja irrottavan sitten otteensa. Koiria ei pyydetä irrottamaan, vaan niitä kuristetaan vetämällä liinoista eri suuntiin niin kauan, että koiran on pakko irrottaa. Toisaalta liian aikaisesta irrottamisesta rangaistaan myös. Näin koiralla ei ole mitään mahdollisuutta välttää väkivaltaa.

”Väkivalta on saatava loppumaan”

Suurin osa videoista on yhdistyksen mukaan kuvattu harjoituskentän laidalla olevasta metsästä niin, että harrastajat eivät ole tienneet kuvaamisesta. Osa videoista on kuvattu harjoitushalliin jätetyllä kameralla.

– Tämä on ollut ainut tapa saada todistusaineistoa väkivallasta koiria kohtaan. Ennen kuvaamista koirien kohtelusta on ilmoitettu Saksanpaimenkoiraliitolle ja valvontaeläinlääkärille. Nämä ilmoitukset eivät ole johtaneet mihinkään, Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -järjestöstä toteaa tiedotteessa.

Muurimaan mukaan Saksanpaimenkoiraliitto on kieltänyt koko asian. Viranomaiset eivät puolestaan ole voineet puuttua tapahtumiin ilman pitäviä todisteita. 

– Nyt todisteet ovat olemassa, ja väkivalta on saatava loppumaan, Muurimaa toteaa.

”Kokeet ja kilpailut on keskeytettävä”

Oikeutta eläimille vaatii, että suojelukoirien kokeet ja kilpailut keskeytetään, kunnes harrastajat ja kouluttajat pystyvät osoittamaan uskottavasti sen, että väkivaltainen koulutustapa on jätetty historiaan. 

– Kokeita ja kilpailuja järjestetään Kennelliiton tuella, ja sen on nyt kannettava vastuuta ja toimittava, yhdistys vetoaa.

Oikeutta eläimille on tehnyt tutkintapyynnön 15:stä videoilla esiintyvästä koiraohjaajasta ja koulutuksia vetävästä maalimiehestä sekä kolmesta yhdistyksestä.

Yhdistys on lisäksi pyytänyt Varsinais-Suomen ja Itä-Uudenmaan poliisia tutkimaan, onko koulutustavoissa syyllistytty eläinsuojelulain rikkomiseen.

Kyse ei ole vain yksittäistapauksista

Materiaalin laajuus osoittaa Oikeutta eläimille -yhdistyksen mukaan sen, ettei kyseessä ole muutaman koiranomistajan tapa, vaan väkivaltaisen koulutuksen kulttuuri on levinnyt laajalle suojeluharrastajien piirissä. 

– Toiminta on ollut järjestäytynyttä, ja sitä järjestäneet yhdistykset ovat tienneet koulutuksessa käytetyistä välineistä ja menetelmistä. Koulutuksissa on ollut mukana Saksanpaimenkoiraliiton hyväksymä koulutusmaalimies, jonka tehtävä on kouluttaa muita maalimiehiä vetämään harjoituksia, tiedotteessa luetellaan.

Eläimeen kohdistuva fyysinen ja psyykkinen pakottaminen, alistaminen ja väkivallan käyttö tulisi yhdistyksen mukaan kieltää myös uudessa eläinsuojelulaissa selvästi. 

Saksanpaimenkoiraliitto: "Koiran hyvinvointi on aina etusijalla"

Saksanpaimenkoiraliiton mukaan väkivaltaiset koulutusmenetelmät ja laittomat koirankoulutusvälineet eivät ole sallittuja liiton alaisessa suojelukoulutuksessa eivätkä missään Suomen Kennelliiton tai Suomen Palveluskoiraliiton alaisissa tapahtumissa.

Liiton mukaan ei-sallittuun koulutukseen ja ylilyönteihin on puututtava aina.

– (Videoilla nähdyt) koulutusmenetelmät ja -välineet eivät ole Saksanpaimenkoiraliiton eettisten ohjeiden mukaisia, Saksanpaimenkoiraliiton puheenjohtaja Sami Baggström painottaa Suomen Kennelliiton lähettämässä tiedotteessa.

– Koiran koulutuksen tulee aina perustua ensisijaisesti toivotun käyttäytymisen vahvistamiseen eikä väärästä käyttäytymisestä rankaisemiseen.

Jos koiran koulutuksessa käytetään apuvälineitä, niistä ei Baggströmin mukaan saa aiheutua haittaa, vaaraa tai epämukavuutta eläimelle. Jos koulutustilanteissa taas huomataan väärinkäytöksiä, niihin on puututtava heti ja raportoitava niistä eteenpäin.

Liiton ohjaajille ja maalimiehille annettu ohjeistus

Liitto kertoo järjestäneensä kuun alussa tiedotustilaisuudet koulutusohjaajilleen, alaosastojen puheenjohtajille ja alaosastoissa toimiville maalimiehilleen.

Tilaisuuksissa kerrattiin liiton ohjeistusta tapahtumista, tilaisuuksista ja koirankoulutuksista ja painotettiin sitä, että väärinkäytöksiin puututaan.

Liitto tiedottaa lisäksi perustaneensa eettisen työryhmän edistämään entistä painokkaammin vastuullisia toimintatapoja kaikessa liiton alaisessa koulutustoiminnassa.

Epäkohtiin tulee puuttua

Saksanpaimenkoiraliitto kertoo käyneensä suojelukoulutukseen liittyviä asioita läpi myös Suomen Palveluskoiraliiton ja Suomen Kennelliiton vastaavien tahojen kanssa.

– Kaikkien yhteinen näkemys on, että koiran hyvinvointi on aina etusijalla, ja jos epäkohtia nousee esille, niihin tulee puuttua, tiedotteessa tähdennetään.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja