Pitkään jatkunut erektio johti epätavalliseen toimenpiteeseen – lääkärit amputoivat osan miehen peniksestä

BMJ Case Reports -julkaisu kertoo intialaismiehestä, jonka kaksi päivää kestänyt erektio johti harvinaiseen toimenpiteeseen, peniksen osittaiseen amputoimiseen. 

Intian pohjoisosissa asuva 52-vuotias mies hakeutui sairaalaan kärsittyään yhtäjaksoisesti 48 tuntia kestäneestä erektiosta. Lääkärit valuttivat verta pois miehen peniksestä ja jättivät siihen katetrin.

Seuraavana päivänä miehen penis oli alkanut mustua. Lääkärit poistivat katetrin ja tekivät miehelle virtsarakkoavanteen. Silti miehen penis vain jatkoi mustumistaan erityisesti peniksen kärjestä.

Lääkärien tutkimuksissa ei paljastunut, että peniksen oireilun ja vakavien kudosvaurioiden takana olisi piileviä sairauksia. He epäilivät, että katetrin laittaminen ensimmäisen toimenpiteen jälkeen oli laukaissut kudosvaurioiden syntymisen. Vaurioiden vuoksi lääkäreille ei jäänyt muita vaihtoehtoja kuin siittimen pään amputoiminen.

Kolme viikkoa siittimen pään poiston jälkeen miehen haavat olivat paranemaan päin ja hän pystyi virtsaamaan normaalisti.

Syynä priapismi

Lääkäreiden mukaan mies oli kärsinyt priapismista, pitkäkestoisesta kivuliaasta erektiosta, johon ei liity seksuaalisia haluja.

Duodecim-lehti kertoo, että yli neljä tuntia kestänyt erektio johtaa paisuvaiskudoksen pH-arvon pienentymiseen, hapensaannin vaikeutumiseen ja kivun lisääntymiseen. Edelleen jatkuva erektio voi vaurioittaa paisuvaiskudosta pysyvästi hapen ja veren puutteen vuoksi.

Tavallisin syy priapismiin on erektion aikaansaamiseksi otettu lääke. Myös pitkällisen seksuaalisen kiihottumisen on arveltu voivan aiheuttaa priapismia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja