Pitaleivät

Mukavaa kesään sopivaa ruokaa ovat erilaiset täytetyt leivät. Tässä ideassa on valmistettu durumvehnäjauhoista pitaleipiä. Durumvehnäjauhot sopivatkin hyvin tortilloihin ja pitsapohjiin. Näitä pohjia on helppo kaulia, ilman että taikina vetää takaisin.

Pitaleivät

8 kpl

Kuvassa pitaleipä lihatäytteellä

  • 2½ dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • 5 dl durumvehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, öljy ja jauhot ja alusta hyvin taikinaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Jaa kohonnut taikina 8 osaan ja pyörittele ne pulliksi. Kauli pullat mataliksi pyöreiksi pitaleiviksi (halkaisija 15 cm). Anna leipien kohota leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Paista 225 asteisessa uunissa n. 12 min. Onnistuneet pitaleivät kohoavat korkeiksi "kupliksi".

Pitaleivälle sopii perinteinen lihatäyte tai kevyempi salaattitäyte. Halkaise leipä keskeltä ja täytä esimerkiksi jommallakummalla alla olevista täytteistä.

Lihatäyte:

  • 400 g marinoituja porsaanpaistisuikaleita
  • 1 rkl öljyä
  • 200 g kiinankaalia
  • 2 paprikaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • ½ tl chilijauhetta
  • ½-1 tl mustapippuria
  • 1½ tl yrttisuolaa

Kypsennä porsaanpaistisuikaleet öljyssä pannulla, lisää kiinankaali- ja paprikasuikaleet. Mausta mieleiseksi.

Salaattitäyte:

  • 1 pss herne-maissi-paprika-sekoitusta
  • n. 300 g kiinankaalia
  • 1-2 sipulia tai 200 g pakastesipulikuutioita
  • 1 dl kivettömiä oliiveja viipaleina
  • 200 g fetajuustoa
  • 100 g ranskankermaa tai maustettua tuorejuustoa
  • ½ tl taco- tms. mausteseosta
  • ½-1 tl viher- tai punapippuria
  • 1½ tl yrttisuolaa
  • 100 g juustoraastetta tai raejuustoa

Suikaloi kiinakaali ja sipuli ja sekoita ainekset keskenään. Mausta mieleiseksi. Kuumenna täyte pannulla ennen täyttämistä tai käytä pitaleipien täytteeksi sellaisenaan.

Kuvassa pitaleipä salaattitäytteellä

Reseptit: Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat