Mainos

Pitäisikö sinunkin antaa lapsellesi vain kolme joululahjaa? Tässä neljä tapaa shoppailla tänä jouluna järkevästi

Vähäisistä lahjoista on lapselle vain hyötyä!

Bloggaaja ja henkilökohtaisten raha-asioiden ekspertiksi tituleerattu Lauren Greutman antaa lapsilleen jouluna vain kolme tai neljä joululahjaa. Hän soveltaa niin sanottua kolmen lahjan sääntöä näin: lapsi saa jotakin, mitä haluaa, jotakin, mitä tarvitsee sekä jonkin vaatteen. Lisäksi luvassa on neljäs lahja: aatonaaton paketti, josta paljastuu jotakin luettavaa.

– Lahjamäärän rajaaminen kolmeen-neljään todella saa minut keskittymään siihen, että valitsen laatulahjoja, jotka ilmaisevat rakkauttani rikkomatta budjettiani, Greutman kuvaa.

Hän julkaisi lahjaohjeen blogissaan vuonna 2016. Aiemmin saman idean puolesta on puhunut bloggaaja Kathy Radigan, jonka perheessä kolmen lahjan kaava on seuraava: lapsi voi listata lahjatoiveikseen asian, jonka hän haluaisi, asian, jonka hän todella tarvitsee sekä yhden muunlaisen toiveen.

Kolmen lahjan metodi säästää Greutmanin mukaan myös rahaa.

– Rehellisesti, jos et käytä aivan liikaa jokaisen lapsen jokaiseen (lahja)kategoriaan, tämä metodi on melko järkevä.

Vähäisistä lahjoista on lapselle vain hyötyä. Amerikkalaistutkimuksen mukaan viisivuotias lapsi, jolla on liikaa leluja, ei voi keskittyä yhteen asiaan tarpeeksi pitkään oppiakseen lelusta. Sen sijaan hän vaihtaa lelua jatkuvasti eikä uppoudu leluista yhteenkään.

Saksalaispäiväkodissa tehdyssä kokeessa lapsilta otettiin pois kaikki lelut kolmeksi kuukaudeksi. Vaikka lapset olivat muutoksen jälkeisenä päivänä ihmeissään, kolmen kuukauden kuluttua he leikkivät villejä mielikuvitusleikkejä, keskittyivät paremmin ja kommunikoivat tehokkaammin.

3 muuta tapaa ostaa joululahjat lapsille järkevästi:

1. Jokainen lapsi saa lahjoja samalla summalla. Jos lapsia on kolme ja budjettisi on sata euroa, jokaisen lapsen lahjat saavat maksaa 33 euroa, eivätkä penniäkään päälle.

2. Anna lasten ostaa lahjat toisilleen. Jos budjetti lapsen lahjaan on 50 euroa, anna lapsesi päättää, mitä hänen sisaruksensa saa. Jos kaksi lasta haluaa yhdistää rahansa ostaakseen kolmannelle kalliimman lahjan, sekin sopii. Greutmanin mukaan hänen lapsensa ovat aina metodia toteuttaessaan olleet aina anteliaampia ja ajattelevaisempia kuin hän olisi uskonut!

3. Jos lasten ikäero on suuri, voi olla järkevää ostaa kuopukselle edullisempi lahja kuin esikoiselle. Greutmanin mukaan budjetin voi jakaa matemaattisesti lasten ikävuosilla:

 • Budjetti on 400 euroa
 • Jos perheen lapset ovat 15-, 12-, 8- ja 5-vuotiaita, ikävuosista tulee yhteensä 40.
 • 400 jaettuna 40:llä on kymmenen. Budjettia on siis kymppi ikävuotta kohti.
 • 15-vuotias saa lahjoja 150 eurolla, 12-vuotias 120 eurolla, 8-vuotias 80 eurolla ja 5-vuotias 50 eurolla.
 • 150 + 120 + 80 + 50 = 400 euroa

Mikä on mielestäsi yksittäisen joululahjan maksimihinta? Kerro mielipiteesi:


***

1:29

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja