Pitääkö matalasta verenpaineesta huolestua? Lääkäri vastaa

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen kirjoittaa, että matala verenpaine ennustaa pitkää ikää, mutta joskus alhaista verenpainetta voi olla syytä hieman kohottaa.

Terveeksi itsensä tuntevan verenpaine saa olla matalakin, vaikka sitten yläpaine siinä sadan tietämissä. Se ennustaa vain pitkää ikää. Se on sitten eri asia, jos potee vaikka hankalaa sepelvaltimotautia, jolloin tilanteesta pitää neuvotella lääkärin kanssa (alemman verenpaineen voimalla veri kiertää sepelvaltimoissa).

Tietenkin otetaan huomioon yksilölliset sairaudet ja niihin käytettävät lääkitykset. Iän myötä yleistyy ortostaattinen hypotensio, jossa paine laskee nopean ylösnousemisen yhteydessä. Vanhemmiten itseään pitää vähän huiluutella etenkin yöllä sängyn reunalla istuen ennen kuin syöksyy kepilliselle vessaan: antaa veren ensin ehtiä virrata päättävien elimien tasolle.

Esiintyy yksilöitä, jotka ovat muuten terveitä, mutta ortostaattinen ilmiö aiheuttaa vaivoja. Kysellään kuin tuskassa, onko verenpainetta nostavia lääkkeitä? Periaatteessa sydämen ja verisuonten ennusteen kannalta tilanne ei ole ongelma. Näissä tapauksissa voidaan sallia hieman reilumpi suolan käyttö, mutta vain näissä tapauksissa. Varsinaista lääkettä ei ole, paitsi reipas ja monipuolinen liikkuminen. Joskus harvoin saatetaan kokeilla niin sanottuja suolahormoneja. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja