Piristä päivääsi paprikalla

Nyt vietetään paprikaviikkoa. Maikkarin maistuvilla resepteillä kokkaat paprikasta monenlaista helppoa ja värikästä purtavaa.

Kaikista kasviksista vitamiinirikkaimmat ruokapaprikat eli vihannespaprikat ovat väriltään iloisen punaisia, vihreitä tai keltaisia. Ne tunnistaa suurikokoisuudestaan verrattuna mausteena käytettyihin chilipaprikoihin.

Ruokapaprikoista tulisuus on jalostettu pois. Syömällä 100 grammaa punaista paprikaa varmistat päivittäisen C-vitamiinin saantisi. Keltainen paprika on vielä vitamiinipitoisempi: se sisältää jopa 200 mg C-vitamiinia 100 grammaa kohden.

Pelkkää paprikaa ja leivän päällisiä

Maustuneita paprikaviipaleita on kiva popsia pelkästään tai leivän päällä juusto- ja kinkkusiivun kaverina. Basilika-paprikaviipaleetladotaan grillattuina tölkkiin maustumaan seuranaan valkosipuliviipaleita ja basilikanlehtiä.

Paprikan voi myös ujuttaa leivän päälle siveltävään fetatahnaan, jota vaalean leivän päälle laittamalla saa aikaan pieniä feta-paprikatapaksia. Yhtä hyvin voit laittaa paprikaa leipätaikinaan, ja leipoa makoisia paprika-kaurarieskoja. Rieskataikina on helppo valmistaa, koska sitä ei vaivata kuten hiivataikinaa.

Keittoja ja salaatteja

Jollet halua salaattiasi sisältävän lainkaan lihaa, tekaise paahdettu paprika-kesäkurpitsasalaatti. Pirtsakka salaatti on gluteeniton, laktoositon ja kananmunaton, joten sitä voi nauttia huoletta koko perhe.

Paahdetusta tomaatti-paprikasalaatista saat ruokaisamman lisäämällä salaattiin paahtopaistisiivuja.

Grillattua paprikaa

Täytetyt paprikat valmistuvat kätevästi kesägrillissä.

Täytetyt paprikat

* 4 paprikaa

* 200 g naudan jauhelihaa

* puolikas sipuli

* 1 kananmuna

* 2 tl grillimausteseosta

* (suolaa)

* 100 g juustoraastetta


Leikkaa sipuli hakkeeksi ja sekoita jauhelihan, kananmunan, grillimausteseoksen kanssa. Lisää mukaan myös noin puolet juustoraasteesta.

Tarkista maku paistamalla koepihvi ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Täytä kantoineen halkaistut, siemenettömiksi otetut paprikat jauhelihalla ja paista ensin lihapuoli parilatasolla. Käännä paprikat ja siirrä ritilän päälle kypsymään valmiiksi saakka.

Ripottele loppu juustoraaste sulamaan paprikoiden päälle.


Jollei tuore tai mausteinen paprika kera tuoreen leivän houkuta, lykkää molemmat grilliin. Anna paprikoiden ruskistua kunnolla, ja kääri ne folioon leipien grillaamisen ajaksi. Reseptiin pääset tästä.

Suloisen suolaista

Paistetut paprikat valmistuvat pannulla anjovisten kanssa, jolloin ne saavat takuulla suolaisen säväyksen.

Kaprikset ja oliivit suolaavat paahdetut paprikat Franca-tädin paahdetuissa paprikoissa. Purista päälle vielä valkosipulia ja nauti.

Kala tai liha eivät ole ainoita, joille savustaminen sopii. Paprikoihin saat savuisen tuulahduksen käyttämällä esimerkiksi Kotiuunin savustuspussia. Lue ohjeet savustetun paprika-katkarapukeiton valmistukseen tästä.

Kokeile kanaruoan seurana paprikariisiä. Se on yksinkertaisin lisuke, johon paprika antaa lisäväriä ja chiliöljy tulisen tujauksen.

Kuharuokaa valmistaessa kannattaa kokeilla siihen sopivaa paprikalisuketta, jossa vihannesten aidot maut ovat vielä tallella.

Teksti ja kuvat: MTV3

Lue myös:

    Uusimmat