Pilaatko tällä virheellä arkiaamusi? Helppo vinkki helppoon herätykseen!

Viikonlopun illat kuluivat valvoen, mutta onneksi aamulla sai nukkua pitkään... Jos muutat vapaapäivänäsi merkittävästi unirytmiäsi, kärsit sen seurauksista helposti koko alkuviikon.

Maanantai on monelle viikon hankalin päivä: väsyttää, työtehtävät tuntuvat jähmeiltä, eikä mikään oikein onnistu. Selitys voi olla yksinkertainen, sillä viikonloppuisin unirytmi muuttuu helposti: On mukava valvoa hieman pidempään, jolloin myös aamuherääminen venyy pidemmälle.

Kokosimme tärkeimmät keinoit, joiden avulla arkiaamusi tuntuvat helpommilta.

1. Herää ja mene nukkumaan myös viikonloppuisin samaan aikaan

Pidä eroa arjen unirytmiin korkeintaan tunti, mikäli haluat herätä helposti arkiaamuina. Muita, että keho rakastaa rutiineja.

2. Liiku!

Liikkuminen parantaa unen laatua, joten älä loju koko viikonloppua kotisohvalla. Vältä hikiliikuntaa muutamaa tuntia ennen nukkumaan menoa, mutta hyödynnä etenkin aamut ja aamupäivät liikunnan tehotunteina.

3. Älä anna periksi päiväunille

Väsyneenä sortuu helposti menemään liian pitkille päiväunille, mikä vaikeuttaa unirytmin tasaamista entisestään. Päiväunia voi toki nukkua, mutta niiden olisi pysyttävä suhteellisen lyhyinä. Vartin tai puolen tunnin nokkaunet eivät vielä pilaa unirytmiä, mutta monen tunnin nokoset keskellä päivää saavat sinut taatusti pysytttelemään hereillä myöhälle yöhön.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja