Pikkujoulukauden vastustamattomat juustokakut

Suussa sulavat juustokakut sopivat joulunajan juhlapöytään.

Perinteisen makean juustokakun pohja valmistetaan usein suolaisista digestivekekseistä. Pientä variaatiota makumaailmaan voikin loihtia valitsemalla keksipohjaksi pikkujoulukauden kunniaksi esimerkiksi pipareita.

Herkullinen vaihtoehto on myös suolainen juustokakku, joka tarjoillaan alkuruokana tai kahvipöydässä. Se on helppo vaihtoehto esimerkiksi työläämmälle voileipäkakulle.

Myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville löytyy omat herkkunsa!

Lohijuustokakku

Reseptin savulohen voi korvata graavilohella.

4 annosta:

200 g hapanimelää vuokaleipää
75 g pehmeää voita

Täyte:

2 munaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g savulohta paloina
2 kevätsipulia
rouhittua valkopippuria
raastettua sitruunankuorta
sitruunamehua

1. Hienonna leipä ja sekoita se voin kanssa taikinaksi. Voit myös sekoittaa taikinan tehosekoittimella. Painele taikina irtopohjavuokaan.

2. Vatkaa munankeltuaiset ja munanvalkuaiset erikseen. Vatkaa keltuaisten joukkoon tuorejuusto ja kääntele valkuaiset seokseen. Mausta pippurilla ja sitruunamehulla. Levitä seos taikinapohjalle.

3. Leikkaa lohi ohuiksi suikaleiksi ja levitä täytteen päälle. Nosta kakku kylmään odottamaan tarjoilua. Leikkaa kevätsipulit suikaleiksi. Koristele juustokakku sipulisuikaleilla ja sitruunankuoriraasteella.

Mustikka-juustokakku (gluteeniton)

Resepti noin 15 henkilölle:

Tämä kakku on luontaisesti gluteeniton.

Tarvitset 23 cm:n irtopohjavuoan ja noin 18 cm leveän, vähintään 4 cm syvän astian (esim.kattila).

Mustikkahyytelö

5 dl mustikoita
2-2,5 dl sokeria

Keitä mustikoita ja sokeria noin 5-10 minuuttia.Ota talteen puoli desiä mehua myöhempää käyttöä varten.

1,5 tl liivatejauhetta

0,5 dl kylmää vettä

Liota liivatejauhetta vedessä reilu viisi minuuttia, kunnes paksuuntuu.

Sulata mikrossa tai kattilassa ja sekoita huoneenlämpöisen mustikan joukkoon, kaada seos hyytymään kelmulla vuorattuun astiaan. Pakasta hyytelö.

Juustokakkupohja

5 dl maissilastuja

1,25 dl mantelijauhetta

60 g voisulaa

Murskaa maissilastut ja sekoita aineet keskenään, kaada vuoan pohjalle ja painele tasaiseksi. Laita kovettumaan jääkaappiin tai pakastimeen.

Juustokakkumassa

400 g mascarponejuustoa
1 dl maustamatonta paksua jogurttia
1,75 dl sokeria
4 tl liivatejauhetta tai 8 liivatelehteä. Liivatejauheen kanssa 0,75 dl vettä.
yhden vaniljatangon siemenet
5 dl kermaa

Sekoita keskenään mascapone, jogurtti, sokeri ja vaniljan siemenet. Sulata liivatelehdet vedessä ja sekoita joukkoon. Lisää viimeisenä pehmeäksi vaahdotettu kerma

Kakun kokoaminen

Kaada ohut juustokakkumassaan vuoan pohjalle maissipohjalle päälle, lisää sen päälle pakastettu mustikkahyytelö ja kaada lopuksi päälle loppu juustokakkumassa ja painele vuoan ja mustikkakerroksen väliin ja päälle. Tasoita pinta ja laita kakku hyytymään mielellään pakastimeen.

Jos tarjoat kakun vasta seuraavana päivänä voit hyydyttää sen myös jääkaapissa.

Koristeluun

valkosuklaarouhetta tai -lastuja
pensasmustikoita
1-2 dl kovaksi vatkattua kermavaahtoa, joka on maustettu mustikkamehulla

Glögi-juustokakku

Kokeile ihanaa glögikakkua joulunajan jälkiruokapöytään. Juusto antaa kakulle ihanaa pehmeyttä ja glögi herkullisen värin ja tuoksun. Kakun pohja on rapean piparinen.

Pohja:

  • 200 g pipareita
  • 75 g voita

Täyte:

  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 500 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 tl kanelia tai piparkakkumaustetta
  • 2 rkl aitovaniljasokeria
  • 6 liivatelehteä
  • 2 rkl kiehuvaa vettä

Päälle:

  • 2 dl glögiä
  • 3 liivatelehteä

Murskaa piparit ja sulata voi. Laita irtopohjaisen (halkaisija 22–24 cm) vuoan pohjalle leivinpaperi. Sekoita murskatut piparit ja sulatettu voi keskenään ja painele seos kakkuvuoan pohjalle. Anna jäähtyä kunnolla.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa sokeri ja kananmuna keskenään kovaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita juustoa esimerkiksi haarukalla ja lisää se sitten muna-sokerivaahtoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen mausteet.

Ota liivatteet vedestä ja purista niistä ylimääräinen neste ja sekoita ne kiehuvaan veteen. Kaada sulaneet liivatteet kermaan. Sekoita huolella.Yhdistä kermavaahto juustoseokseen. Kaada täyte kakkuvuokaan piparipohjan päälle. Tasoita pinta nuolijalla. Laita jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään.

Valmista glögikiille muutama tunti ennen tarjoilua. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä kymmenen minuuttia. Kuumenna glögi kiehuvaksi. Ota liivatteet vedestä ja purista niistä ylimääräinen neste. Sekoita liivatteet kuumaan glögiin ja kaada neste tasaisesti kakun päälle. Siirrä kakku taas jääkaappiin.

Siirrä valmis kakku tarjoiluastiaan ja koristele kanelitangoilla ja kohmeisilla puolukoilla tai karpaloilla

Gluteeniton tuorejuustokakku

Pohja:

75 g (5 kpl) Semper Karkeaa näkkileipää
75 g (18 kpl) Semper Piparkakkuja
3/4 dl maitoa
3/4 dl sulatettua margariinia
2 rkl sokeria
1 tl kanelia

Täyte:

500 g Arla Keittiö maitorahkaa
200 g Arla Keittiö creme fraichea
3 munaa
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
limetin hienoksi raastettu kuori

Kuorrutus:

1.5 liivatelehteä
250 g pakastemansikoita
1 dl vettä
4 rkl sokeria
limetin puristettu mehu

Murskaa näkkileipä ja piparkakut tehosekoittimella. Lisää maito, sulatettu margariini, sokeri ja kaneli. Painele seos irtoreunaisen, leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle (halkaisija noin 24 cm).

Vatkaa rahka, creme fraiche ja munat tasaiseksi seokseksi. Lisää sokeri, vaniljasokeri ja limetin kuori. Kaada seos vuokaan ja paista kakkua 175 °C:ssa 35-40 minuuttia. Jäähdytä kakku.

Liota liivatelehtiä 5 minuuttia runsaassa kylmässä vedessä. Anna mansikoiden, veden, sokerin ja limetin mehun kiehua hiljaisella lämmöllä pienessä kattilassa noin 5 minuuttia. Siivilöi pois mansikat ja kaada seos takaisin kattilaan. Nosta liivatelehdet vedestä ja sulata ne lämpimään mansikkaseokseen koko ajan sekoittaen. Jäähdytä seos ennen kuin kaadat sen varovaisesti kakun päälle..

Anna juustokakun seisoa jääkaapissa vähintään 2 tuntia ennen tarjoilua.

Reseptin tarjoaa: Semper Gluteeniton

Sahramijuustokakku

Todella helppotekoisessa jälkiruoassa yhdistyvät joulun suloiset maut. Pohjassa maistuu piparkakku ja täytteessä sahrami.

8-10 palaa:

180 g piparkakkuja
75 g voita
4 dl ranskankermaa
3 munaa
1 rkl sitruunamehua
½ dl sokeria
hieman raastettua sitruunankuorta
½ g sahramia (1 annos)
tomusokeria
sulatettuja karhunvatukoita tai muita marjoja

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sulata voi kattilassa. Murenna piparkakut tai hienonna ne yleiskoneessa. Sekoita muruihin voi. Painele voi-muruseos irtopohjavuokaan ja pane vuoka hetkeksi jääkaappiin.

2. Sekoita ranskankerma, sokeri, sahrami ja munat ja mausta sitruunamehulla ja raastetulla sitruunankuorella. Kaada täyte vuokaan ja paista uunissa 20-25 minuuttia, kunnes se on hyytynyt.

3. Sirottele kakun päälle tomusokeria ja tarjoa kakku sulatettujen, kevyesti sokeroitujen karhunvatukoiden tai muiden marjojen kanssa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat