Pikkujoulujen suolaiset suupalat

Kana-fetasydämet. Kuva: Myllyn Paras Oy.
Julkaistu 13.11.2009 12:52(Päivitetty 13.11.2009 14:01)

Pikkujoulukausi on täällä taas! Mukavan seuran ja hilpeä mielen lisäksi täydellisten pikkujoulujen reseptiin kuuluvat hyvä ruoka ja juoma. Makean glögin kanssa maistuvat pienet suolaiset suupalat. Kokoa herkullinen pikkujoulumenu näistä resepteistä!

Rentoihin illanistujaisiin sopivat parhaiten pienet suupalat, joita voita herkutella vaikka seisaalta. Mausteiset tapakset, täytetyt leivät ja perinteiset cocktailpalat ovat hyviä pikkujoulutarjottavia. Tarkista etukäteen vieraiden mahdolliset erikoisruokavaliot ja valmista varmuuden vuoksi myös kasvisvaihtoehtoja.

Rullat, napit ja keksit

Yllätysjuhliin voi loihtia herkkuja nopeasti kaupan ruisnapeista, rieskasta tai pakastetaikinoista. Leivontanurkan ihanan rapeat kana-fetasydämet valmistetaan ruistaikinasta.

Poro-rieskarullat

Rieskarullat täytetään tuorejuustolla ja poronlihalla. Kuva: MTV3.

Makuja-kokki Henri Alén valmistaa ihania pikkujoulunaposteltavia. Maistuvat rieskarullat sopivat hyvin juhlakauden illanistujaisiin!

80 g kylmäsavuporon paistia
1,5 dl tuorejuustoa
1 pieni punasipuli
ripaus suolaa ja mustapippuria
5 rosmariinin oksaa
2 ohutta neliskulmaista rieskaa

Hienonna kylmäsavuporo ja kuorittu punasipuli. Vatkaa tuorejuusto kevyesti ja lisää siihen poro sekä sipuli. Hienonna mukaan rosmariinia ja mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Levitä kelmua työlaudalle ja aseta rieska siihen. Levitä täytettä ohut kerros rieskalle, mutta jätä ylä- ja alareunasta neljä senttiä ilman täytettä. Kääri tiukasti rullaksi kääretortun tavoin.

Kääri rulla kelmuun tiukaksi paketiksi. Anna olla jääkaapissa vähintään neljä tuntia.

Poista kelmu ja leikkaa rullasta pieniä suupaloja.

Poronlihan lisäksi rieskarullat voi täyttää esimerkiksi kinkulla. maistuvat serranokinkku ja oliivit.

Lohta-palttoonapilla

Tee tapaksia truisnapeista. Kuva: MTV3.

Tässä on pikkujoulunaposteltavaa parhaasta päästä. Lohiset palttoonnapit toimivat pikkujoulupöydässä hyvin myös kylmäsavuporo-rieskarullien kanssa.

200g lämminsavustettua lohta
1 rkl kapriksia
1 nippu ruohosipulia
1 pieni punasipuli
puolikas sitruuna
2 rkl ranskankermaa
suolaa ja valkopippuria
palttoonnappi näkkileipiä

Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna kaprikset ja ruohosipuli. Yhdistä aineet kulhoon. Hienonna haarukalla lohen liha mukaan kulhoon. Lisää mukaan puolikkaan sitruunan mehu ja ranskankerma. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

Sekoita tasaiseksi massaksi ja tarjoa palttoonnapin päältä.

Tuliset tapakset ja tyylikkäät cocktailpalat

Pienet suolaiset herkut sopivat pikkujouluihin. Kuva: Myllyn paras Oy.

Espanjalaisten tapasten pohjana voi käyttää myös kotoista ruisleipää. Kylmäsavulohi-avocadotapakset saavat raikasta makua sitruunasta.

Kylmäsavulohella ja mädillä tai poronlihalla täytetyt herkkusienet maustetaan tuoreilla yrteillä ja tarjoillaan kylmänä.

Uunissa paahdettujen maun salaisuus on suolainen pekoni. Mausteiset juurekset todistavat, että myös kotimaisista raaka-aineista voi valmistaa tapaksia!

Parmesaani juustotikut

Noin 30-40 kpl

1 pkt voi, torttu- tai lehtitaikinaa (500 g)
2 kananmunaa
3-4 dl parmesaani -juustoraastetta

Leikkaa levyistä ½-1 cm:n levyisiä suikaleita; yksi levy 6-7 pitkäksi suikaleeksi. Kierrä suikaleet halutessasi itsensä ympäri kierteelle. Pyörittele tankoja lautasella, jossa on munaa ja sen jälkeen lautasella, jossa on juustoraastetta. Laita juustotangot leivinpaperille uunipelille ja paista 225 asteisen uunin keskitasolla kauniin ruskeiksi, 6-10 min kierteen paksuudesta riippuen.

Espanjalaiset tonnikalatapakset

Chilikastike antaa tonnikalatapaksille potkua. Kuva: MTV3.

Maalaisleipää ja herkullista tonnikalatahnaa! Kokeile Sara la Fountainin sopivat tulisia tonnikalatapaksia.

2 purkkia tonnikalaa öljyssä
4 rkl majoneesia
2 rkl chilikastiketta
3 rkl punasipulia, silputtuna
2 rkl minikapriksia
mustapippuria
suolaa
40 g chorizomakkaraa, ohuiksi suikaleiksi leikattuna
4 viipaletta maalaisleipää
oliiviöljyä
2 kpl valkosipulinkynttä

Laita tonnikala, majoneesi, chilikastike, punasipuli ja kaprikset kulhoon. Sekoita massa tasaiseksi ja mausta hieman suolalla ja pippurilla.

Ruskista leipäviipaleita tilkassa oliiviöljyä paistinpannulla. Hiero leipäviipaleita halkaistulla valkosipulin kynnellä, jotta ne saavat hieman valkosipulin makua.

Lisää tonnikalatäytettä leipäpalojen päälle ja koristele leivät suikaloidulla chorizomakkaralla.

Teksti: MTV3

Kuvat: MTV3 ja Myllyn Paras Oy

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle