Pikkujoulujen suolaiset suupalat

Pikkujoulukausi on täällä taas! Mukavan seuran ja hilpeä mielen lisäksi täydellisten pikkujoulujen reseptiin kuuluvat hyvä ruoka ja juoma. Makean glögin kanssa maistuvat pienet suolaiset suupalat. Kokoa herkullinen pikkujoulumenu näistä resepteistä!

Rentoihin illanistujaisiin sopivat parhaiten pienet suupalat, joita voita herkutella vaikka seisaalta. Mausteiset tapakset, täytetyt leivät ja perinteiset cocktailpalat ovat hyviä pikkujoulutarjottavia. Tarkista etukäteen vieraiden mahdolliset erikoisruokavaliot ja valmista varmuuden vuoksi myös kasvisvaihtoehtoja.

Rullat, napit ja keksit

Yllätysjuhliin voi loihtia herkkuja nopeasti kaupan ruisnapeista, rieskasta tai pakastetaikinoista. Leivontanurkan ihanan rapeat kana-fetasydämet valmistetaan ruistaikinasta.

Poro-rieskarullat

Makuja-kokki Henri Alén valmistaa ihania pikkujoulunaposteltavia. Maistuvat rieskarullat sopivat hyvin juhlakauden illanistujaisiin!

80 g kylmäsavuporon paistia
1,5 dl tuorejuustoa
1 pieni punasipuli
ripaus suolaa ja mustapippuria
5 rosmariinin oksaa
2 ohutta neliskulmaista rieskaa

Hienonna kylmäsavuporo ja kuorittu punasipuli. Vatkaa tuorejuusto kevyesti ja lisää siihen poro sekä sipuli. Hienonna mukaan rosmariinia ja mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Levitä kelmua työlaudalle ja aseta rieska siihen. Levitä täytettä ohut kerros rieskalle, mutta jätä ylä- ja alareunasta neljä senttiä ilman täytettä. Kääri tiukasti rullaksi kääretortun tavoin.

Kääri rulla kelmuun tiukaksi paketiksi. Anna olla jääkaapissa vähintään neljä tuntia.

Poista kelmu ja leikkaa rullasta pieniä suupaloja.

Poronlihan lisäksi rieskarullat voi täyttää esimerkiksi kinkulla. maistuvat serranokinkku ja oliivit.

Lohta-palttoonapilla

Tässä on pikkujoulunaposteltavaa parhaasta päästä. Lohiset palttoonnapit toimivat pikkujoulupöydässä hyvin myös kylmäsavuporo-rieskarullien kanssa.

200g lämminsavustettua lohta
1 rkl kapriksia
1 nippu ruohosipulia
1 pieni punasipuli
puolikas sitruuna
2 rkl ranskankermaa
suolaa ja valkopippuria
palttoonnappi näkkileipiä

Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna kaprikset ja ruohosipuli. Yhdistä aineet kulhoon. Hienonna haarukalla lohen liha mukaan kulhoon. Lisää mukaan puolikkaan sitruunan mehu ja ranskankerma. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

Sekoita tasaiseksi massaksi ja tarjoa palttoonnapin päältä.

Tuliset tapakset ja tyylikkäät cocktailpalat

Espanjalaisten tapasten pohjana voi käyttää myös kotoista ruisleipää. Kylmäsavulohi-avocadotapakset saavat raikasta makua sitruunasta.

Kylmäsavulohella ja mädillä tai poronlihalla täytetyt herkkusienet maustetaan tuoreilla yrteillä ja tarjoillaan kylmänä.

Uunissa paahdettujen maun salaisuus on suolainen pekoni. Mausteiset juurekset todistavat, että myös kotimaisista raaka-aineista voi valmistaa tapaksia!

Parmesaani juustotikut

Noin 30-40 kpl

1 pkt voi, torttu- tai lehtitaikinaa (500 g)
2 kananmunaa
3-4 dl parmesaani -juustoraastetta

Leikkaa levyistä ½-1 cm:n levyisiä suikaleita; yksi levy 6-7 pitkäksi suikaleeksi. Kierrä suikaleet halutessasi itsensä ympäri kierteelle. Pyörittele tankoja lautasella, jossa on munaa ja sen jälkeen lautasella, jossa on juustoraastetta. Laita juustotangot leivinpaperille uunipelille ja paista 225 asteisen uunin keskitasolla kauniin ruskeiksi, 6-10 min kierteen paksuudesta riippuen.

Espanjalaiset tonnikalatapakset

Maalaisleipää ja herkullista tonnikalatahnaa! Kokeile Sara la Fountainin sopivat tulisia tonnikalatapaksia.

2 purkkia tonnikalaa öljyssä
4 rkl majoneesia
2 rkl chilikastiketta
3 rkl punasipulia, silputtuna
2 rkl minikapriksia
mustapippuria
suolaa
40 g chorizomakkaraa, ohuiksi suikaleiksi leikattuna
4 viipaletta maalaisleipää
oliiviöljyä
2 kpl valkosipulinkynttä

Laita tonnikala, majoneesi, chilikastike, punasipuli ja kaprikset kulhoon. Sekoita massa tasaiseksi ja mausta hieman suolalla ja pippurilla.

Ruskista leipäviipaleita tilkassa oliiviöljyä paistinpannulla. Hiero leipäviipaleita halkaistulla valkosipulin kynnellä, jotta ne saavat hieman valkosipulin makua.

Lisää tonnikalatäytettä leipäpalojen päälle ja koristele leivät suikaloidulla chorizomakkaralla.

Teksti: MTV3

Kuvat: MTV3 ja Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat