Pikkujoulut tiedossa? Älä tee tätä virhettä päihtyneenä!

Pikkujouluaikana kannattaa kiinnittää erityistä huomiota paloturvallisuuteen, muistuttaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

Suomalaiseen pikkujoulukulttuuriin kuuluu vahvasti se, että meno jatkuu aamuyöhön. Illan antimista huolimatta nälkä usein iskee kotimatkalla. Silloin kannattaa muistaa kaksi nyrkkisääntöä: syö yöruoka ulkona tai syö yöruoka kylmänä. Moni on nukahtanut öisissä kokkauspuuhissa heräämättä seuraavaan aamuun, koska nakit ja muusi ovat sytyttäneet tulipalon. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön alustavien mediatietojen mukaan lokakuun loppuun mennessä tulipaloissa oli kuollut 65 ihmistä.

Valtaosa palokuolemista sattuu päihtyneille ihmisille. Ja juuri siksi pikkujoulujen aika on riskaabelia. Ihmiset ovat liikkeellä yömyöhään, ja alkoholilla on osuutta lähes asiaan kuin asiaan. Kun väsyneenä päästään kotiin, vatsa kurnii, mutta nukahtaminen vaanii. Lieden käyttö päihtyneenä ei siis ole suositeltavaa.

Alkoholi yhdistettynä elävään tuleen on myös huono cocktail. Kynttilät, ulkotulet ja tulisijat jäävät juhlimisen tiimellyksessä helposti ilman niille kuuluvaa huomiota. Tulipalo tärvelee juhlatunnelman hyvin tehokkaasti.

Tupakointi ja siihen liittyvä tulentekovälineiden käyttö ovat tavallinen tulipalojen syttymissyy. Varsinkin uupunut tupakoitsija sohvalla tai sängyllä on hengenvaarallisella vyöhykkeellä. Tupakointi on tämänkin vuoden kuolemaan johtaneissa tulipaloissa yleisin tunnistettu syy.

Tulipaloissa on tänä vuonna kuollut 7 henkilöä enemmän kuin viime vuonna

Tulipaloissa on tänä vuonna kuollut 65 ihmistä 59 palossa. Tulipalojen uhreista 44 on miehiä ja 18 naisia. Kolmen uhrin sukupuoli ei ilmene mediatiedoista. 30 prosenttia niistä palokuolleista, joiden ikä ilmenee tiedoista, on ollut yli 65-vuotiaita. Viime vuonna vastaavaan aikaan palokuolemien määrä oli 42.

Paloturvallisuusviikkoa vietetään tänäkin vuonna marras–joulukuun vaihteessa. Teemaviikolla muistutetaan, että muutamassa minuutissa voit menettää kaiken tai pelastaa kaiken. Paloturvallisuusasioiden tarkistaminen ei montaa minuuttia kestä. Yhtä lailla muutamassa minuutissa tulipalo voi tuhota koko kodin tai työpaikan.

Lähde: SPEK

Lue myös:

    Uusimmat