Piinaako päiväväsymys? Syynä saattaa olla runsasrasvainen ruokavalio

Torkahtelu ja päiväunet kuuluvat monen elämään. Uusien löydösten mukaan syy uneliaisuudelle saattaa olla rasvaisessa ruoassa.

Australialainen tutkimusryhmä Adelaiden yliopistosta tutki ruokavalion vaikutusta väsymykseen.

– Huonot yöunet ja päiväunisuus tarkoittaa, että kärsit energian puutteesta, kertoo tutkimuksen johtava tutkija Yingting Cao.

– Tämän tiedetään puolestaan lisäävän ihmisten himoa rasvaisia ja hiilihydraattipitoisia elintarvikkeita kohtaan, jotka taas liittyvät huonoon unenlaatuun. Huonosta ruokavaliosta ja unitottumuksista tuleekin helposti noidankehä, Cao jatkaa.

Rasvainen ruoka väsyttää

Tutkimusta varten kerättiin aineistoa 1815 australialaisen miehen ruokailutottumuksista. Unenlaatua tutkittiin elektronisesti.

Tuloksista kävi ilmi, että neljännes niistä, jotka olivat ilmoittaneet kuluttavansa paljon rasvaa, kärsivät 78 prosenttia todennäköisemmin päiväväsymyksestä verrattuna neljännekseen niistä, jotka söivät vähiten rasvaa.

Tutkijat huomasivat myös, että paljon rasvaisia ruokia syövät ihmiset sairastuivat kolme kertaa todennäköisemmin uniapneaan kuin ne, jotka söivät vähiten rasvaisia ruokia.

– Kaikki tietävät, että ruokavaliolla on suuri vaikutus terveyteen. Hyvin rasvaisten ruokien syöminen ei ole hyväksi unenlaadulle. Tärkein ohje onkin syödä terveellisesti. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, Cao sanoo.

Ylilääkäri: Vaarallisin rasva ei näy peilissä tai vaa'assa

Mitä on vaarallinen rasva? Mihin kohtaan kehossa sitä kertyy? Siitä keskusteltiin Huomenta Suomessa syyskuussa 2013.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja