Pietarin metroiskun takana kirgisialainen itsemurhapommittaja – arvioiden mukaan iskijä on 23-vuotias

Pietarin eilisen metroräjähdyksen takana on kirgisialainen itsemurhapommittaja, kertovat Kirgisian viranomaiset. Uutistoimisto AFP:n mukaan kirgisialaisviranomaiset sanovat, että itsemurhapommittaja on vuonna 1995 syntynyt Kirgisian kansalainen.

- On todennäköistä, että hän hankki Venäjän kansallisuuden, viranomaisedustaja sanoi AFP:lle.

Venäläismediassa kerrottiin jo aiemmin, että räjähdyksessä voisi olla kyse itsemurhaiskusta ja että etsinnässä on keskiaasialainen 23-vuotias henkilö. Lisäksi venäläislehti Kommersantin lähteen mukaan tiedusteluviranomaiset olisivat tienneet etukäteen, että Pietariin suunnitellaan terrori-iskua. Venäläisviranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoja.

Suomalaisuhreista ei toistaiseksi tietoa

Pietarin keskustan alueella niin sanotulla sinisellä metrolinjalla eilen tapahtuneessa räjähdyksessä kuoli 11 ihmistä ja kymmeniä haavoittui. Viranomaiset tutkivat räjähdystä terroritekona.

Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan, että räjähdyksen uhrien joukossa ei viimeisimmän tiedon mukaan ole suomalaisia. Ministeriön viestintäpäivystäjä Harri Kilpi kuitenkin sanoi aamulla, että suomalaisuhrien mahdollisuutta ei voi vielä sulkea kokonaan pois. Ulkoministeriön mukaan tiedot tarkentuvat sitä mukaan, kun venäläisviranomaiset kertovat tutkinnan edistymisestä.

Suomen pääkonsulaatti kertoo Twitterissä, että Pietarin metro kulkee normaalisti ja kaikki asemat sekä linjat ovat jälleen käytössä.

Putin vieraili räjähdyspaikalla

Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili myöhään illalla metroräjähdyksen tapahtumapaikalla. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP, jonka kuvaajan mukaan Putin laski kukkia Tehnologitsheski Institutin metroaseman sisäänkäynnille.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmaissut osanottonsa Putinille. Valkoisen talon mukaan Trump myös tuomitsi iskun sekä lupasi Moskovalle Washingtonin täyden tuen iskuun vastaamisessa sekä sen takana olevien tuomiseksi oikeuden eteen.

Presidentit keskustelivat asiasta puhelimessa. Valkoisen talon tiedotteen mukaan molemmat olivat sitä mieltä, että terrorismi pitää kukistaa päättäväisesti ja nopeasti. 

Lue myös:

    Uusimmat