Pientalojen sähköturvallisuudessa paljon puutteita

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan uusien pientalojen sähköturvallisuutta ei varmisteta riittävästi. Joka kolmannessa tarkastuskohteessa ilmeni puutteita.

Sähköurakoitsijan tekemä käyttöönottotarkastus on pakollinen sähkötarkastus pientaloille. Tarkastuksella varmistetaan, että sähköasennukset täyttävät vaatimukset ja suojalaitteet ovat toimivia. Urakoitsijan tulisi tehdä tarkastuksesta pöytäkirja, joka toimii samalla vakuutuksena asennusten turvallisuudesta. Valitettavan usein asukas joutuu huolehtimaan turvallisuuden valvomisesta kuitenkin itse.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) selvitti viime vuoden valvontaprojektissaan 131 pari- ja omakotitalon sekä kesämökin sähköasennusten ja käyttöönottotarkastusten säädöstenmukaisuutta. Joka kolmannessa kohteessa ilmeni puutteita.

Puolet sähköpiirustuksista puuttuivat

Sähköasennusten teknisessä toteutuksessa oli sähköturvallisuutta vaarantavia puutteita seitsemässätoista kohteessa. Asennusten käyttöönottotarkastusta oli puolestaan laiminlyöty neljässätoista tarkastetuista kohteista. Sähköpiirustukset puuttuivat tai olivat huomattavan puutteellisia lähes puolessa kohteista.

Tilanne on kuitenkin parantunut vuodesta 2006, jolloin edellinen selvitys tehtiin.

Asukas voi varmistaa urakoitsijan luotettavuuden jo ennen sähköasennustyön tilaamista Tukesin rekisteristä. Siellä listatuilla toimijoilla on sekä sähkötyöhön vaadittava pätevyys että tarvittavat urakointioikeudet.

Teksti: Jokakoti
Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja