Pieni kikka noutopöytään: Syö vatsa täyteen vähemmillä kaloreilla

Yliopiston tutkijat löysivät keinon, jolla pystyy hillitsemään syömistään noutopöydässä.

Cornell-yliopiston tutkijat Brian Wansink ja Andrew Hank huomasivat keinon, jolla ihmiset pystyvät hillitsemään ylensyömistä noutopöytien äärellä. Tutkijoiden mukaan kuluttajat täyttävät lautasensa melkein täydeksi jo ensimmäisen kolmen annoksen kohdalla. Annosten sisällöllä ei ollut väliä, sillä tutkimustulokset pysyivät silti samoina, vaikka tuotteiden paikkaa siirrettiin.

Kannattaa siis pohtia, mistä suunnasta lautastaan alkaa täyttää. Jos haaveissa on kilojen karistaminen ja silti nautinnollisen aterian syöminen, niin kannattaa ensiksi suunnata vihannesten, hedelmien ja esimerkiksi kala-annoksien äärelle.

Tutkimukseen osallistui 124 vapaaehtoista, jotka söivät seitsemän tuotteen aamiaisnoutopöydässä. Testissä oli kaksi noutopöytää, jossa tuotteet olivat päinvastaisessa järjestyksessä. Ruokailijat eivät olleet tästä tietoisia.

Toisessa pöydässä tuotteet etenivät tässä järjestyksessä: juustoinen munakas, paistettuja perunoita, korvapuusteja, myslejä, rasvatonta jogurttia ja hedelmiä. Seuraavassa aamupala-pöydässä tuotteet olivat päinvastaisessa järjestyksessä.

Kolme ensimmäistä vaihtoehtoa täyttää yli puolet lautasesta

Tutkimuskohteet asetettiin satunnaisessa järjestyksessä pöytien ääreen ja samalla heille kerrottiin, että he saavat käydä pöydän äärellä vain yhdesti. Tutkijat huomasivat, että tuotteiden järjestys vaikutti syöjien valintoihin todella paljon. Esimerkiksi 86.4 prosenttia tutkimuskohteista valitsi hedelmiä, kun niitä tarjoiltiin ensimmäisenä vaihtoehtona. Jos hedelmät olivat viimeinen vaihtoehto, napsi niitä lautaselleen vain hieman yli puolet tutkimuksen kohteista.

Epäterveellisistä tuotteista terveellisiin vaihtoehtoihin etenevistä munakasta lautaselleen valitsi 75.4 prosenttia aterioitsijoista. Terveellisistä vaihtoehdoista epäterveellisiin etenevistä munakasta lautaselleen valitsi vain 28.8 prosenttia aterioitsijoista.

– 66 prosenttia lautasen sisällöstä syntyi kolmen ensimmäisen vaihtoehdon aikana. Ei ollut väliä olivatko ne rasvaisia vai vähärasvaisia vaihtoehtoja, Wansink kertoo Daily Mailin sivustolla.

Tutkijat huomasivat, että tuotteiden valinta pysyi samana alusta loppuun. Jos tutkimuskohde aloitti lautasen epäterveellisillä vaihtoehdoilla, pysyi hän tällaisissa valinnoissa loppuun asti. Samainen vaikutus huomattiin myös terveellisten vaihtoehtojen kohdalla.

– Tässä on helppo vinkkimme. Aloita aina terveellisistä vaihtoehdoista. Näin kaksi kolmasosaa lautasestasi täyttyy terveellisistä tuotteista, Wansink toteaa.

Lähde: Daily Mail

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat