Pienet tulot ja huonontunut kunto? Osta kotisiivousta ilman alvia!

Onko eläkkeesi niin pieni, ettet voi saada kotitalousvähennystä? Entä onko kuntosi niin huono, että tarvitset apua siivoamiseen, jotta voit jatkaa kotona elämistä? Saatat olla oikeutettu arvonlisäverottomaan sosiaalipalveluun.

– Suomessa on tällä hetkellä vaikka kuinka monta mummoa, jotka maksavat kotisiivouksesta turhaan arvonlisäveroa, kuluttajatutkija Taija Härkki sanoo.

Kotitalousvähennyksestä – eli siitä, että kotiin ostamiensa tavanomaisten kotitaloustöiden kuluista voi saada rahaa takaisin verotuksessa – luultavasti ollaan kuultu, mutta kaikkien ei ole mahdollista saada sitä. 

– Osalla on niin pienet eläkkeet, että he eivät maksa veroja, joten he eivät voi saada kotitalousvähennystäkään.

Useimmissa kunnissa tällaisille pienituloisille on olemassa palveluseteleitä, joiden avulla he voivat ostaa palveluja kunnan hyväksymiltä palveluntuottajilta. On kuitenkin mahdollista, että omat tulot ovatkin palveluseteleihin liian suuret tai kunnassa ei ole palveluseteli käytössä. Tällaisia kotitalousvähennyksen ja palveluseteleiden ”väliin” putoajia varten on olemassa arvonlisäverottomia sosiaalipalveluja.

– Kokonaan arvonlisäverotonta palvelua, esimerkiksi kotisiivousta, saavat ostaa tuloista riippumatta kaikki, joiden toimintakyky on heikentynyt, Härkki sanoo.

Toisin kuin kotitalousvähennys, arvonlisäveroton sosiaalipalvelu ostetaan sanan mukaisesti suoraan arvonlisäverottomasti. Kotitalousvähennyksen saa veroista vasta jälkikäteen, ellei tiedä järjestää sen saamista ennakkoon.

– Yhteiskunnan kannalta arvonlisäverottoman sosiaalipalvelun tavoitteena on, että henkilö, joka ei muuten enää oikein tule toimeen kodissaan, pystyykin jonkin verran ulkopuolista apua saadessaan vielä jatkamaan siellä elämistä.

– Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun ikäihmiset pyritään pitämään kodeissaan mahdollisimman pitkään. Jostainhan heidän on sinne apua saatava. Julkiset palvelut tuskin lisääntyvät, mutta tarpeet lisääntyvät, koska Suomi vanhenee niin kovaan tahtiin.

”Lääkärintodistusta ei tarvita”

Mitä käytännössä pitää tehdä, jos haluaa ostaa kotisiivouspalveluita arvonlisäverottomasti?

– Ei itse asiassa mitään muuta kuin soittaa yritykseen ja kysyä, onko heillä oikeus myydä arvonlisäverottomasti, Härkki vastaa.

Arvonlisäverottomasti palveluita myyvien yritysten täytyy kuulua sekä ennakkoperintärekisteriin että kunnan ylläpitämään yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajarekisteriin.

– Kun sopiva yritys löytyy, on heidän velvollisuutensa tietää, miten siitä jatketaan.

Käytännössä yritys tekee asiakkaan kanssa palvelusopimuksen ja palvelusuunnitelman. Palvelusuunnitelmassa määritellään se, miten paljon asiakkaan toimintakyky on heikentynyt.

– Usein syinä siihen, ettei itse pysty ikkunanpesuun tai siivoamiseen, ovat esimerkiksi lonkka- tai polvileikkaukset tai jonkinlainen huimaus. Ne kirjataan rehellisesti paperiin ja allekirjoitetaan palvelusuunnitelma. Mitään lääkärintodistusta tai kunnan lausuntoa ei tarvita.

– Ihmiset turhaan pelkäävät arvonlisäverottomasti ostamista, samoin kuin kotitalousvähennystä. Ne ovat kummatkin aika hyvin hallittavissa. En tekisi tästä liian vaikeaa. Sen kun soittaa yritykseen ja kertoo, että on kiinnostunut ostamaan palveluita, Härkki sanoo.

Lisätietoja: www.elias.fi

Uusi ura kotiapulaisena

Studio55.fi-lähetyksessä keskusteltiin marraskuussa 2013 Sotainvalidien Veljesliiton avustajatoiminnasta. Katso ohjelma!

Uusi ura kotiapulaisena. 26:43

Lue myös:

    Uusimmat