Pienet asunnot suomalaisten riesana

Tilastokeskuksen tietojen mukaan suomessa on n. 1,3 miljoonaa ahtaasti asuvaa henkilöä. Asumisen ahtaus koskettaa erityisesti lapsiperheitä.

Tilastokeskuksen laskelmien mukaan vuonna 1997 Suomessa oli asuinpinta-alaa keskimäärin 34 m2 / asukas. Eniten pinta-alaa oli käytettävissä yksinasuvilla, noin 55 m2. Perheen koon kasvaessa käytettävissä oleva pinta-ala laskee jyrkästi: 3 henkilön asuinkunnilla tilaa oli noin 31 m2, neljän hengen perheillä 26 m2.

Virallisesti katsotaan ahtaasti asuvaksi sellainen asuntokunta, jossa on vähemmän kuin yksi huone asukasta kohti keittiö pois luettuna. Näin laskettuna kaikista asuntokunnista 15 prosenttia ja 25 prosenttia kansasta asuu ahtaasti. Neljän henkilön asuntokunnista ahtaasti asuvia on jo noin 40 prosenttia.

Ahtaasti asuvien asuntokuntien määrä on 1990-luvulla pudonnut keskimäärin 6 400 / vuosi. Valtaosa laskusta (3/4) selittyy asuntokuntien pienenemisellä.

Rakennustutkimus RTS Oy:n asumisviihtyvyys- ja vikatutkimusten mukaan tilojen puute vaivaa erityisesti rivi- ja kerrostaloissa asuvia: 23 prosenttia rivitaloissa ja 25 prosenttia kerrostaloissa asuvista kokee asuntonsa pieneksi. Pienuus ei aina ole sama asia kuin huoneluku, sillä "vain" 16 prosenttia rivitalo- ja 15 prosenttia kerrostaloasukkaista kokee asunnossaan olevan liian vähän huoneita.

Reilua neljännestä asunnoista vaivaa puutteelliset tai pienet kodinhoitotilat. Ainakin talouksien määrällä laskettuna suurimmaksi puutteeksi muodostuu säilytys- ja varastotilojen puute: 56 prosenttia rivitalo- ja 39 prosenttia kerrostaloissa asuvista kokee tämän viaksi asunnossaan. Säilytystiloissa omakotitalotkaan eivät aina vastaa tarpeita, sillä 30 prosentilla omakotiasukkaista on sama ongelma.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja