Mainos

Pidätetyn kuolema tallentui videolle – poliisiviha palasi New Yorkiin

Poliisin kuristusotteeseen kuollut Eric Garner palautti raivon ja rasismisyytökset New Yorkin kaduille. Dramaattinen tapahtumaketju alkoi kännykkävideosta ja laittoman tupakan myynnistä.

Poliisi New Yorkin Staten Islandilla meni pidättämään laittomien savukkeiden myynnillä elantonsa tienannutta Eric Garneria, 43, heinäkuun 17. päivänä. Seurasi sanaharkka, jonka aikana Garner ilmoitti, ettei suostu käsirautoihin. Kokenut siviilipukuinen etsivä Daniel Pantaleo, 29, taltutti Garnerin niskalenkillä ja mies kaatui asfalttiin.

– En saa henkeä, en saa henkeä, Garner huohotti maassa maatessaan.

Poliisi laittoi Garnerin käsirautoihin ja soitti paikalle ambulanssin, mutta paikalle saapunut pelastushenkilökunta katsoi Garnerin olevan kunnossa. Mies kuitenkin menehtyi matkalla sairaalaan.

Dramaattinen video julki

Garnerin viimeiset minuutit tallentuivat kadulla seisseen Ramsey Ortan kännykkäkameraan. Orta lähetti videon paikallislehti Daily Newsille, ja skandaali oli valmis.

NYPD aloitti asian tutkinnan syyttäjänviraston sekä kaupungin patologin avulla. Garnerin taltuttanut etsivä Pantaleo hyllytettiin tutkinnan ajaksi. Sama kohtalo oli ensiapuhenkilökunnalla, joita silminnäkijät syyttävät nyt heitteillejätöstä.

– Kuten kaikki newyorkilaiset, olen hyvin häiriintynyt siitä, mitä näin, kommentoi pormestari Bill de Blasio videota tuoreeltaan.

– En ole poliisi enkä lääkäri, joten en tiedä, mitä kaikkea tapahtui. Mutta asia selvitetään perin pohjin.

Etsivälle tappouhkauksia

Etsivä Pantaleon käyttämä ote on NYPD:n ohjekirjan mukaan periaatteessa kielletty. Laiton se ei kuitenkaan ole, joten poliisilla on lupa käyttää voimakeinoja tarpeen mukaan – yleistä se on esimerkiksi silloin, kun epäilty vastustaa pidätystä.

Ensimmäisen kuolinsyyraportin mukaan vakavasti ylipainoinen, astmaa sairastanut Garner menehtyi sydänkohtaukseen. Viime viikolla patologi lisäsi, että vaikka Garner menehtyi sydänkohtaukseen, etsivä Pantaleon otteet avittivat asiaa huomattavasti. Kuolinsyyksi ilmoitettiin virallisesti tappo.

Syytteitä se ei kuitenkaan vielä takaa: tappo tarkoittaa ainoastaan sitä, että 180 kiloinen Garner kuoli toisen henkilön toimesta. Asiaa tutkii nyt syyttäjä, joka päättää, täyttivätkö etsivä Daniel Pantaleon toimet nimenomaan rikoksen tunnusmerkit.

Syyttäjän tulisi osoittaa, että Pantaleon päämääränä oli nimenomaan tappaa Garner ja poliisin mukaan näin asia ei ole. 

“Tummaihoisuus tappaa”

Tapauksen jälkeen poliisivihasta on tullut New Yorkissa arkipäivää. Poliisia avoimesti ‘sioiksi’ nimittelevät kansalaiset ovat vaatineet kuolemanrangaistusta sekä etsivä Pantaleolle että tämän perheelle.

Monet pidätystilanteet ovat viime päivinä päättyneet yhteenottoihin ja videolle.

Äänekkäimmät kriitikot syyttävät poliisia rasismista: Garner oli rauhallinen perheenisä, jonka suurin rötös oli myydä laittomia savukkeita. Tukijoukot uskovat, että Garner pidätettiin vain ihonvärinsä takia.

Poliisin mukaan väite ei pidä paikkaansa. Garnerilla oli yli 30 aiempaa pidätystä, ja miehen kuollessa oikeudenkäyntiä odottivat peräti kolmet rikossyytteet.

Kiista on sittemmin levinnyt myös kaupungin johtoportaaseen ja koetellut muun muassa poliisilaitoksen ylikomentaja Bill Brattonin sekä pormestari de Blasion välejä.

Viime viikolla kampanjoimaan lähti myös kuuluisa kansalaisoikeuksien puolustaja ja pappi Al Sharpton. Sharpton aikoo vaatia Garnerin perheelle miljoonakorvauksia ja uhkaa New Yorkin poliisilaitosta oikeustoimilla.

– New Yorkissa tummaihoisuus tarkoittaa sitä, että joudut väkivaltaiseen kuristusotteeseen ja kuolet, Sharpton latasi tiedotustilaisuudessa viime viikolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.