Pia Kokkonen

Aloituskysely:

Pia kokee voivansa hyvin eikä arki tunnu stressaavalta.

Hän kokee nukkuvansa liian vähän eikä liiku mielestään riittävästi.

Päiväaikaisen taukojen ja palauttavien hetkien riittävyydestä Pia ei ole ihan varma. 

Hyvinvointianalyysin mukaan Pia harrastaa liikuntaa terveytensä kannalta riittävästi ja liikunnan terveysvaikutukset olivat hyvät niinä päivinä, kun liikuntaa oli. Kuntoa ylläpitävää liikuntaa Pia harrasti kahtena päivänä. Mikäli Pia haluaa kohottaa kuntoaan tulisi kuntoa kohottavaa liikuntaa tehdä muutaman kerran viikossa. Koska Pian arkielämä on fyysisesti hyvin aktiivista kuntoliikunnan kestoksi riittää 20–30 tehokasta minuuttia kerrallaan.

Pian työpäiviin sisältyy runsaasti arkiaktiivisuutta, keskimäärin 2,5 tuntia päivässä.  Askeleita työpäivinä kertyi huikea määrä, keskimäärin 12400 askelta, mikä kertoo paljon työn vaatimuksista. Vapaapäivänäkin askeleita kertyi reilut 4000, joten vapaapäivinäkin liikettä riittää.

Pian työpäiviin ei mittausjaksolla sisältynyt minuuttiakaan palautumista. Mikäli työtehtävät sallivat suosittelen tauottamaan työtä, niin että työpäiviin kertyisi palautumista yhteensä 10–30 minuuttia. Syketietojen perusteella työ kuormittaa fyysisesti koko päivän ajan ja siksi pikku taukoja kannattaisi pitää jo aamupäivällä.

Vapaapäivänä palautumisen määrä on hyvä, mutta työpäivinä palautuminen jää vain kohtalaiselle tasolle. Vaikka palautuukin yleensä hyvin, kannattaa pitkällä ajanjaksolla kiinnittää huomiota kokonaiskuormituksen määrään. Aktiivinen työ ja vapaa-aika voivat yhdessä johtaa liian suureen kokonaiskuormaan ja palautuminen alkaa heikentyä.

Uniajan pituus mittausjaksolla oli hyvä (keskiarvo 8 tuntia), mutta Pian tulee kiinnittää huomioita uniaikaan työpäivinä. Viikonlopun pidennetyt unet eivät korvaa riittävää unimäärää viikolla. Palautumisen määrä unijaksojen aikana oli erinomainen (78%), selvästi ikäryhmää suurempi, mutta palautumisen laatu on kaikkina öinä vain keskivertotasolla. Ei syytä huoleen. Iltojen rauhoittamisesta ja kokonaiskuormituksen keventämisestä voisi olla nyt apua. Hieman vauhtia pois arjesta ja iltarutiineja aikaisemmaksi voi jo riittää unen laadun paranemiseen.

Kuormittuminen ja palautuminen näyttävät olevan tasapainossa ja voimavarat ehtivät palautua levon aikana. Pian kannattaa välillä pysähtyä arvioimaan elämänrytmiään, omaa hyvinvointiaan ja jaksamistaan, ettei vauhdikas arki ala vaatia veroaan viivästyneen yöpalautumisen muodossa.

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat