Pese sauna raikkaaksi – näin se sujuu!

Jos viihdyit juhannussaunassa vihdan ja saunajuoman kanssa, voi sauna olla pesun tarpeessa. Sauna olisikin hyvä puhdistaa perusteellisesti pari kertaa vuodessa.

Ennen kuin ryhdyt toimeen, tyhjennä sauna ylimääräisestä tavarasta, kuten löylykiulusta, -kauhasta ja laudeliinasta. Imuroi sauna kauttaaltaan tai harjaa pölyt ja irtoroskat pois. Putsaa myös seinät ja katto.

Seuraavaksi on kiukaan vuoro. Tarkista kivet ja vaihda huonokuntoiset uusiin. Kiuaskin on hyvä puhdistaa silloin tällöin oikein kunnolla. Voit tarvittaessa irrottaa sen sähköverkosta, jos pelkäät veden roiskumista. Nosta kivet pois, pese ne ja jätä kuivumaan. Imuroi kiuas ja käytä esimerkiksi etikka-vesiliuosta saostumien poistoon.

Pese saunan puupinnat, kuten lauteet, neutraalilla puhdistusaineella ja pehmeällä harjalla. Pääset puun syihin kiinni, kun käytät lämmintä vettä, joka avaa syyt. Kylmällä vedellä saat taas syyt kiinni, kun lauteet ovat puhtaat. Älä käytä klooripitoista puhdistusainetta, sillä kloori voi jäädä lauteisiin ja vapautua ilmaan, kun sauna lämmitetään.

Kunnollinen kuivaus viimeistelee puhdistuksen

Kun peset seinät ja lattiat, käytä sekä emäksisiä että happamia putsareita. Näin pääset samalla eroon mahdollisista kalkkisaostumista. Höyrypesuri on hyvä apu saunan puhdistuksessa.

Huolehdi ilmastoinnista, jotta sauna kuivuu kunnolla. Siivoamisen jälkeen voit laittaa saunan hetkeksi päälle, jotta se kuivuu nopeammin. Vältä kuitenkin liian nopeaa kuivattamista, etteivät lauteet kärsi ja halkeile.

Nautinnollisia löylyhetkiä!

Lue myös:

    Uusimmat