Perusta perunamaa parvekkeelle

Punainen tupa ja perunamaa – tai kerrostaloasunto ja perunamaa. Siemenperunoiden kasvatus onnistuu näiden ohjeiden avulla myös parvekkeella. Parvekeperunamaata varten tarvitaan vain multaa, siemenperunaa ja iso saavi.

Näillä istutusohjeilla saat satoa jo parissa kuukaudessa! Valitse aikainen varhaisperunalajike ja osta tarkastetut siemenperunat alan liikkeestä.

Perunoiden kasvatukseen sopii tilava saavi, ämpäri tai ruukku, jonka pohjassa on reikä. Myös valmista kasvusäkkiä voi kokeilla perunan kasvatukseen.

Perunat viihtyvät hiekkapitoisessa mullassa. Luonnonmukaiseen viljelyyn sopii esimerkiksi valmiiksi lannoitettu turvemulta.

Perunoiden kasvatus

Idätä siemenperunat valoisassa paikassa. Istutusastiaksi käy 5–10 litran iso valoaläpäisemätön ruukku tai ämpäri, jonka pohjassa on reikiä.

Salaojita astia soralla tai kivillä ja lisää multaa noin parikymmentä senttiä. Laita muutama peruna varovasti multaan selvästi toisistaan erilleen noin 8–10 senttimetrin syvyyteen. Peitä mullalla, mutta jätä lisäysvara myöhemmälle mullan lisäämiselle.

Kastele hyvin ja pidä multa tasaisen kosteana, mutta ei liian märkänä. Säilytä astia valoisassa ja lämpimässä paikassa. Yöpakkasten varalta suojaa harsolla.

Kun perunan varret kasvavat, lisää multaa ruukkuun. Uudet mukulat kehittyvät lähelle mullan pintaa ja vihertyvät helposti valoa saadessaan, jos multaa ei lisätä. Kylmän uhatessa peitä perunaruukut harsolla tai sanomalehdillä.

Jos istutat perunat toukokuussa, voit saada uusia perunoita kesäkuun lopulla.

MTV3

Lähde: Martat.fi

Lue myös:

    Uusimmat