Perussuomalaisten Simon Elon ratkaisut siirtolaiskriisiin: Työvelvoite pakolaisille, Schengen pois ja yhteistyötä Syyrian kanssa

Perussuomalainen kansanedustaja Simon Elo esittää tuoreessa artikkelissa ratkaisuja siirtolaiskriisiin. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet pitäisi Elon mukaan laittaa säilöön, jotteivat he pakoilisi karkotusta. Turvapaikkapäätöksen pitäisi myös olla lähtökohtaisesti määräaikainen.

Tänään julkaistussa artikkelikokoelmassa listaa omassa kirjoituksissaan Siirtolaiskriisi – taustoja ja ratkaisuehdotuksia mahdollisia ratkaisuja Euroopan siirtolaisuuskriisiin. Hän nostaa esiin kuusi erilaista mallia, sekä kotimaisia että kansainvälisiä.

Yhteistyöhön Assadin kanssa? 

Elon mukaan tärkeä osa siirtolaiskriisin hoitoa on Lähi-Idän konfliktin ratkaisu, jonka hoitamiseen tarvitaan terroristijärjestö Isisin nujertamista. Tämä ei Elon mielestä onnistu ilman kansainvälistä yhteistyötä, myös sellaisten yhteistyökumppaneiden kanssa, jotka herättävät kysymyksiä.

Elo mukaan Isisiä vastaan on voitava yhdistää voimat myös islamilaisten maiden kuten Turkin, Saudi-Arabian ja jopa Iranin kanssa. Myös Syyrian presidentti Bashar al-Assad olisi saatava samalle puolelle.

Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Isisin kaltainen järjestö voidaan tuhota vain lähettämällä kansainväliset joukot, mihin ei ole poliittista tahtoa, tai liittoutumalla al-Assadin hallinnon kanssa.

Länsimaiden tekemät rajoitetut ilmaiskut eivät riitä ja länsimaiden tukemien kapinallisten maajoukot eivät pysty haastamaan Isisin kiihkomielisiä joukkoja.

Al-Assadilta vaadittava tulitaukoa

Elo myöntää, että Syyrian presidentin asema todennäköisenä sotarikollisena tekee yhteistyöstä ongelmallista. Hän pitää sitä kuitenkin tarpeellisena. 

"Jos haluaa pelata isoa peliä Lähi-idässä, täytyy olla valmis likaamaan kätensä."

Elon mukaan lännen täytyy kuitenkin edellyttää Assadilta, että tämä solmii tulitauon muiden kapinallisten kuin ääri-islamistien kanssa. Länsimaiden pitäisi esittää Assadille ehtoja, joiden avulla yhteistyö lännen kanssa on maan hallinnon kannalta edullista.

Länsimaat eivät voi antaa takuuta Assadin hallinnon jatkumisesta, mutta kylläkin ehdot, joiden nojalla häntä ei suoraan syöstä vallasta, ja joiden myötä Isisin vastainen liittouma vahvistuu ja Syyrian kansa saa ansaitsemansa merkittävät poliittiset uudistukset. Neuvottelutulokseen voi lopulta liittyä siirtymäaika ja myöhempi hallinnon vaihdos, mutta siten, että Assad säilyttää kasvonsa ja henkensä.

"Arabimaat mukaan rahoittamaan pakolaisleirejä"

Elo mukaan Euroopan tulisi myös ottaa käyttöön niin sanottu Australian malli, jossa EU-alueelle laittomia tulijoita kuljettavat laivat voitaisiin käännyttää takaisin turvallisiin satamiin.

Elo esittää myös muita keinoja siirtää siirtolaisongelmaa Euroopan rajojen ulkopuolelle. Yksi keino tähän on Elon mukaan se, että EU:n ja Yhdysvaltojen on perustettava YK:n pakolaisjärjestön kanssa pakolaisleirejä Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-Itään.

Näiltä leireiltä Euroopan maat voisivat myös halutessaan ottaa vastaan pakolaisia, mutta ennen kaikkea tarkoitus olisi tarjota pakolaisille ”ihmisarvoinen elämä” leireillä. Leirejä voisivat rahoittaa EU:n ja Yhdysvaltojen lisäksi mahdollisesti myös varakkaat arabimaat.

Lisäksi Suomen pitäisi Elon mielestä lopettaa perinteinen kehitysyhteistyö Syyriassa ja sen naapurimaissa ja rahoittaa näissä maissa sen sijaan humanitaarista kriisiapua.

”Schengen pitäisi lakkauttaa”

Elon mukaan Schengen-alue olisi lakkautettava, koska järjestelmä toimii vain, jos Unionin ulkorajoilla on riittävä valvonta ja sen sisällä tiedonkulku toimii – ja nyt näin ei ole.

Schengen-alue on lakkautettava, koska EU:n ulkorajavalvontaa ei saada riittävän nopealla aikataululla kuntoon, jotta se ehtisi vaikuttaa akuuttiin pakolaiskriisiin. Nykyiset haitat sisärajavalvonnan poistamisesta Schengen-alueella ylittävät passintarkastusten palauttamisesta koituvan vaivan.

Vaihtoehtona koko Schengen-alueen lakkauttamiselle Elo esittää ainakin pistokoemaisten tarkastusten käyttöönottoa tai tiedustelutietoon perustuvia valikoivia tarkastuksia.

Toinen Elon ehdottama korjausliike olisi Euroopan Unionin yhteisen ulkorajavalvonnan tehostaminen. Hän pitää EU:n toimeenpanemaa hotspot- toimintamallia periaatteessa kannatettavana, mutta korostaa että turvapaikkahakemukset on hoidettava keskuksissa sen sijaan, että tulijat lähetetään heti vastaanottaviin maihin.

EU-maihin on keskuksista jaettava vain sellaisia henkilöitä, jotka ovat saaneet myönteisen turvapaikkapäätöksen.

Elon mukaan malli vaatii sitä, että Suomi lähettää virkamiehiä paikanpäälle näihin keskuksiin käsittelemään hakemuksia.

”Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat otettava säilöön”

Elo esittää myös kansallisia maahanmuuttostrategisisia toimia erityisesti nimenomaan pakolaiskriisiin liittyen.

Uudet maahanmuuttajat on saatava osaksi yhteiskuntaa. Niistä joilla on oikeus ja halua Suomeen jäädä, täytyy aktiivisesti tehdä suomalaisia. Maahanmuuttajilta on vaadittava aikaisempaa enemmän aktiivisuutta ja vastikkeellisuutta.

Elon mukaan turvapaikanhakijoiden pitäisi voida tehdä ainakin avustavia töitä jo ensimmäisen kolmen kuukauden aikana maahantulon jälkeen. Työvelvoite antaisi viestin siitä, että valtiovalta odottaa kaikkien Suomessa oleskelevilta työn tekemistä mahdollisuuksien mukaan.

Työtä tehtäisiin vastineeksi saadusta ylläpidosta eikä se vaikuttaisi normaaleihin työmarkkinoihin, mikä myös karsii tehokkaasti helppoa elämää tavoittelevat onnenonkijat.

Lisäksi Elon mukaan pakolaistaustaisten saamista työelämään helpottaisi myös säännellyn halpatyömarkkinan luominen. Tähän Elo tosin uskoo ammattiyhdistysliikkeen suhtautuvan nihkeästi.

Turvapaikkaoikeuden pitäisi Elon mielestä olla määräaikainen. Kolmen vuoden jälkeen henkilö lähetettäisiin Elon mallissa automaattisesti kotimaahansa, jos tilanne siellä olisi muuttunut riittävän turvalliseksi. Tämä koskisi myös perheenyhdistämisten myötä tulleita.

Samalla kansalaisuuden saamisen ehtoja on tiukennettava, jotta kansalaisuus on palkinto todistetusta kotiutumisesta eikä porkkana kotiutumiseen.

Irakin kanssa pitäisi saada aikaan palautussopimus ja valitusoikeutta turvapaikkapäätöksistä Elo rajoittaisi nykyisestä. Lisäksi hän vaatii palautusten tehostamista.

Suomessa on otettava säilöön kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet turvapaikanhakijat, jotta nämä eivät piiloudu välttääkseen karkotusta.

Elo vaatii myös islamistien rinnalla taistelleiden ulkomaalaisten maahanpääsyn estämistä ja sitä, että myös Suomen kansalaisuuden voisi menettää, jos on uhka kansalliselle turvallisuudelle. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja