Perunagnocchit ja sinihomejuustokastike 13.3.2000

toim. Kati Nappa

(4:lle)


1 kg jauhoisia tasakokoisia perunoita
4-5 dl vehnäjauhoja
2 munaa
ripaus suolaa

Pese perunat ja keitä ne kuorineen kypsiksi. Kaada vesi pois. Tai kypsennä perunat uuniperunoina ritilän päällä 200 asteessa n. 1 tunti. Kuori heti lämpiminä (kun näpit kestävät) ja puserra perunapusertimella suoraa työpöydälle keoksi.

Voit käyttää hienontamiseen myös raastinta tai muusinuijaa. Tee perunakekoon kolo ja lisää siihen 4 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita), 2 munaa ja vähän suolaa. Sekoita ensin sormilla ja sitten molemmilla käsillä taikina tasaiseksi.

Lisää tarvittaessa jauhoja. Taikina saa olla pehmeää. Jaa taikina neljään osaan. Ripottele pöydälle ja uunipellille jauhoja. Leivo taikinapala sormenvahvuiseksi pötköksi ja leikkaa siitä veitsellä vajaan 2 sentin palasia. Käytä jauhoja tarpeeksi koko valmistuksen ajan.

Jos haluat, paina peukalolla palaseen kolo tai haarukalla kuvio ( kastike maustaa gnocchit paremmin). Nosta gnocchit jauhotetulle pellille odottamaan. Keitä gnocchit muutamassa erässä runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Gnocchit ovat kypsiä, kun ne nousevat pintaan. Nosta ne pois vedestä reikäkauhalla ja valuta hyvin ennen kastikkeeseen lisäämistä.

Tarjoa esim. sinihomejuusto-, tomaatti-, pesto- tms. kastikkeen kanssa.

Cnocchien pakastus onnistuu hyvin:
nosta gnocchit pakastimeen mahtuvan jauhotetun pellin päälle ja pakasta. Irrota jäiset gnocchit ja sujauta ne pussiin ja nosta saman tien takaisin pakastimeen. Lisää gnocchit jäisinä suoraan kiehuvaan veteen. Kypsyminen kestää hivenen tuoreita gnoccheja kauemmin.

Sinihomejuustokastike


50-100 g sinihomejuustoa
2 dl ruokakermaa
mustapippuria
ripaus chiliä

Murusta sinihomejuusto kasariin ja lisää joukkoon ruokakerma. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljakseen hetken aikaa. Mausta.
Lisää perunagnocchit kastikkeen joukkoon ja tarjoa heti. Pinnalle voit ripotella vielä parmesaani- tai mustamustaleimaemmentalia.

Lue myös:

    Uusimmat