Persianlahden sodan voittanut presidentti on poissa – George H. W. Bushin ura muistetaan näistä asioista

1:24

Yhdysvaltain 41. presidentti George H. W. Bush on kuollut 94-vuotiaana. Republikaani Bush toimi Yhdysvaltain presidenttinä 1989–93 ja edeltäjänsä Ronald Reaganin aikana varapresidenttinä 1981–89.  

Pitkän poliittisen uran tehnyt Bush toimi ennen presidenttiyttään muun muassa Yhdysvaltain YK-suurlähettiläänä ja keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajana.

Bushin tila alkoi heikentyä nopeasti hänen vaimonsa Barbara Bushin kuoleman jälkeen huhtikuussa. 

Alasammuttu Bush pelastettiin Tyynestämerestä

Bush oli lähtöisin vauraasta itärannikon poliitikkosuvusta. Hänen isänsä, investointipankkiiri Prescott Bush edusti Masschachusettsin osavaltiota senaatissa vuosina 1952-63. Hänen äitinsä Dorothy Walker oli rahakkaan missourilaisen suvun perijä.

George Herbert Walker Bush syntyi 1924 Massachusettsin Miltonissa ja kasvoi Connecticutin Greenwichissä. Hän opiskeli Phillips Academyssä lukiota vastaavan oppimäärän ja valmistui Yalen eliittiyliopistosta vuonna 1948 taloustiede pääaineenaan.

Toisessa maailmansodassa Bush palveli vuosina 1942–44 Tyynellämerellä. Hän toimi laivaston torpedopommittajan lentäjänä ja tuli japanilaisten alasampumaksi. Bush onnistuttiin kuitenkin pelastamaan mereltä amerikkalaiseen sota-alukseen. Hän sai ansioistaan Distinguished Flying Cross -mitalin.

Hän meni naimisiin Barbara Piercen kanssa heti sodan päätyttyä vuonna 1945. Bushit saivat yhteensä kuusi lasta, joista yksi kuoli leukemiaan nuorella iällä.

Heidän pojistaan vuonna 1948 syntynyt George W. Bush toimi presidenttinä vuosina 2001–09 ja 1953 syntynyt John Ellis ”Jeb” Bush Floridan kuvernöörinä 1999–2007.

Itärannikon vesa loi uransa Texasissa

Vaikka Bush edustaa vanhaa koillisrannikon sukua, hänet muistetaan kuitenkin Texasin miehenä. Yalesta valmistumisensa jälkeen hän kieltäytyi tehtävistä isänsä yhtiössä ja muutti mieluummin Texasiin nuoren perheensä kanssa vuonna 1949. Hän myi Texasissa öljynporauslaitteistojen osia öljy-yhtiöille ja ryhtyi osakkaaksi kolmeen öljyalan yhtiöön.

Näihin aikoihin hän myös kiinnostui politiikasta. Hän liittyi republikaaniseen puolueeseen vuonna 1959 ja tuli ensimmäisen kerran valituksi edustajainhuoneeseen vuonna 1966. Vuonna 1970 hän pyrki senaattiin Texasista, mutta hävisi demokraattien Lloyd Bentsenille, josta sittemmin tuli Bill Clintonin hallituksen valtiovarainministeri 1990-luvulla.

Vaalitappion jälkeen Bushin ura ei kuitenkaan pysähtynyt vaan paremminkin jatkoi nopeaa nousuaan. Ennen kuin presidentti Gerald Ford nimitti hänet keskustiedustelupalvelu CIA:n johtoon vuonna 1976, hän ehti samalla vuosikymmenellä toimia Yhdysvaltain YK-suurlähettiläänä, Yhdysvaltain Kiinan-yhteystoimiston päällikkönä ennen maiden välisten diplomaattisuhteiden solmimista ja republikaanisen puolueen puheenjohtajana.

Matkusteli ahkerasti varapresidenttinä

Bush ilmoitti suunnitelmastaan pyrkiä presidentiksi vuonna 1979. Hän oli Ronald Reaganin vastaehdokkaana republikaanien esivaaleissa, mutta luopui vaalitaistelusta kesken kampanjan ja asettui suositun Reaganin tueksi.

Reagan valitsi Bushin varapresidenttiehdokkaakseen ja Bush nousi varapresidentiksi, kun kaksikko voitti istuvan demokraattipresidentti Jimmy Carterin selvästi vuoden 1980 vaaleissa. Uudelleenvalinta toiselle nelivuotiskaudelle tuli vielä selvemmällä erolla vuoden 1984 vaaleissa.

Bush matkusti varapresidenttikautensa aika laajasti ja toimi Reaganin hallituksen puhemiehenä ulkomailla. Hän vieraili myös Suomessa vuonna 1983.

Bush päätti kylmän sodan – Irakin sota nosti kannatusluvut pilviin

Vuoden 1988 vaaleissa sangen suosittu Reagan ei voinut kausirajoitusta takia olla ehdolla. Bush voitti puolueensa esivaalit helposti ja tuli valituksi presidentiksi selvällä enemmistöllä, joskin pienemmällä, kuin millä Reagan oli valittu.

Bushin presidenttikausi muistetaan lähinnä ulkopolitiikasta. Hänen presidenttikauteensa ajoittuivat kylmän sodan päättyminen ja sen suuret tapahtumat kuten Berliinin muurin kaatuminen ja Saksan yhdistyminen.

Bushin kaudella Yhdysvallat toteutti useita sotilaallisia väliintuloja ulkomailla. Vuonna 1989 Yhdysvaltain joukot syrjäyttivät entisen liittolaisensa, Panaman diktaattorin Manuel Noriegan, joka on sittemmin tuomittu huumekaupasta pitkään vankeusrangaistukseen Yhdysvalloissa.

Vuonna 1991 Yhdysvallat ryhtyi liittolaistensa kanssa sotaan Irakia vastaan Irakin miehitettyä pienen naapurimaansa Kuwaitin. Sota päättyi voittoon, kun Irak vetäytyi Kuwaitista. Voittoa seurasivat pitkät pakotteet maata johtanutta Saddam Husseinin hallintoa vastaan. Irakin sotaa ja sitä edeltänyttä kansainvälisen liittouman rakentamista pidetäänkin joskus Bushin menestyksekkäimpänä toimena.

Bush pyrki vähentämään jännitettä Neuvostoliiton kanssa, ja maat allekirjoittivatkin hyökkäämättömyyssopimuksen Pariisissa marraskuussa 1990 ja vähensivät tuntuvasti ydinasevarastojaan. Bush tapasi Gorbatshovin myös Helsingissä saman vuoden syyskuussa.

Bushin kauden jälkipuoliskolla kylmä sota tuli lopulliseen loppuunsa, kun Neuvostoliito lakkasi olemasta joulukuussa 1991.

"Lukekaa huuliltani: Ei uusia veroja"

Sisä- ja talouspolitiikassa Bush tunnettiin lähinnä maltillisena konservatiivina. Hän ei pyrkinyt tekemään suuria muutoksia Reaganin talouspoliittiseen linjaan, johon kuului verojen alentaminen ja talouden sääntelyn vähentäminen. Bush teki vuoden 1988 vaalikampanjassaan kuuluisaksi sloganinsa: ”Lukekaa huuliltani, ei uusia veroja!”

Liittovaltion budjetit olivat kuitenkin tuntuvati alijäämäisiä hänen koko presidenttikautensa ajan. Hän joutui luopumaan vuonna 1990 verolupauksestaan puolueensa oikeistosiiven kauhuksi ja nosti veroja, taistellakseen yhä kasvavaa budjettialijäämää vastaan. Irakin sodan voiton ansiosta Bushin kannatusluvut nousivat parhaimmillaan 90 prosenttiin, mutta ne putosivat nopeasti. Syynä pidetään yleisestä vuoden 1990 lopulla alkanutta talouslamaa, jonka edessä Bushin hallinto vaikutti voimattomalta.

Katkera vaalitappio Bill Clintonille

Bush oli ehdolla toiselle kaudelle vuoden 1992 vaaleissa. Hän kuitenkin hävisi Irakin sodan voitosta huolimatta – yleensä sodan voittaneet presidentit ovat suosittuja- nuorekkaalle ja kohtuullisen tuntemattomalle demokraattikuvernöörille Bill Clintonille, joka tuli perinteisten poliittisten piirien ulkopuolelta.

Vaalitappion syyksi on usein arveltu hänen hallintonsa kyvyttömyyttä budjettialijäämän vähentämiseen ja talouskasvun luomiseen. Hänen kampanjaansa arvosteltiin myös elottomuudesta ja hänen suoritummistaan vaalikeskusteluissa kuvailtiin heikoksi.

Presidenttikautensa päätyttyä Bush vetäytyi vaimoineen Texasin Houstoniin ja eikä ollut paljoa tekemisissä puolueensa tai päivänpolitiikan kanssa. Hänen poikansa George W. Bush valittiin presidentiksi vuonna 2000. Busheista tuli näin vasta toinen isä-poika -pari Yhdysvaltojen presidentteinä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja