Perheateria kohentaa lasten ruokavaliota

Aamiainen ja koululounas maistuvat lähes kaikille 10-11-vuotiaille, mutta kasvisten, hedelmien ja marjojen syönnissä on parantamisen varaa, ilmenee ylivieskalaisten lasten ruokatottumuksia selvittäneestä tutkimuksesta. Makeiset kuuluvat koululaisten ruokavalioon turhan usein.

Vain joka neljäs lapsista nautti kasviksia ja vihanneksia säännöllisesti kotona. Hedelmiä ja marjoja söi kotona päivittäin joka viides vastaaja. Ne, jotka nauttivat päivittäin kasviksia kotona, söivät muita todennäköisemmin salaatin tai raasteen myös koululounaalla. Tutkimuksessa kartoitettiin yli 400 lapsen ruoankäyttöä kyselylomakkeilla, joita lapset täyttivät yhdessä vanhempiensa kanssa.

Lapsista 94 prosenttia söi koululounaan päivittäin, ja neljälle viidestä lapsesta tarjottiin kotona päivällinen joka arki-ilta. Silti vain puolet perheistä nautti joka päivä yhteisen päivällisen. Lapset, joiden kotona ei syöty säännöllisesti päivällistä, söivät muita useammin makeisia ja pikaruokaa kuten hampurilaisia, sipsejä ym.

Tutkimukseen kuului myös lasten käytöshäiriöihin ja tunne-elämän ongelmiin viittaavien oireiden kartoitusta standardoidulla kyselylomakkeella. Lapsilla, joiden kotona oli säännöllinen päivällinen, näitä oireita esiintyi muita vähemmän.

-

Kaikki yli 400 lasta seitsemää lukuun ottamatta käyttivät jotain maitovalmistetta päivittäin. Kuusi prosenttia ei juonut maitoa lainkaan, ja 10 prosenttia lapsista vältteli tai rajoitti maidon tai maitovalmisteiden käyttöä. Viisi prosenttia lapsista joi vähälaktoosista maitoa.

Lasten ruokatottumukset olivat yhteydessä vanhempien koulutustaustaan. Korkean sosioekonomisen luokan perheissä lapset muun muassa käyttivät useammin kasviksia ja valitsivat maidon vähärasvaisempana. Huonoista ruokavalinnoista tavallisimmat olivat kasvisten, hedelmien ja marjojen, rasvattoman maidon ja pehmeän rasvan epäsäännöllinen käyttö sekä makeisten jatkuva syönti.

Lähde: Haapalahti M. ym.: Meal patterns and food use in 10- to 11-year-old Finnish children. Public Health Nutrition 2003: 6(4), 365-370

(Maito ja Terveys ry)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja