Perhe on pahin – näin selviät vaikeista sukulaisista!

Suku on pahin, sanotaan, ja usein koko väen kokoontuessa saman katon alle voi tunnelma olla juhlavan sijaan tiukka. Miten selvitä hengissä rasittavien sukulaisten arkkityypeistä, kuten liian uteliaasta mummosta tai alkoholiin rakastuneesta sedästä? Kokosimme pienimuotoisen selviytymisoppaan pilke silmäkulmassa.

Kevään tullen on tiedossa jälleen toinen toistaan hauskempia perhejuhlia, mutta kaikkien kanssa ei välttämättä tule toimeen. Iloisen jälleennäkemisen jälkeen hermot voivat kuitenkin kiristyä, sillä kuten vanha sanontakin kuuluu – suku on pahin.

Kuinka moni näistä rasittavimpien sukulaisten arkkityypeistä majailee sinun sukupuussasi?

Utelias

"No millonkas teillä kuuluu pienten jalkojen tepsutusta?" tai "Mikäs se on, kun ei Eeville löydy miestä?" Uteliaat sukulaiset kokevat, että heidän yksinoikeutensa on tietää kaikki elämästäsi.

Ratkaisu: Helpointa tällaiset ihmiset on hiljentää vastaamalla jotain todella odottamatonta ja vastapuolta järkyttävää, kuten "Itse asiassa rakas mummo, olen lesbo" tai "Emme voi saada lapsia". Tällaiset vastaheitot voivat tosin kiristää juhlatunnelmaa, joten suosittelemme käyttämään tätä omalla vastuulla. Toinen vaihtoehto on hymyillä nätisti ja kehitellä jokin vastalatteus – tai kysyä mummolta sisäpiiritietoa hänen omasta seksielämästään.

Juoppo

Tämä mestari aloittaa tissuttelun jo ennen juhlaa ja mielellään mahdollisimman aikaisin. Hänen mielestään juhla ei ole juhla ilman kunnon känniä, minkä hän myös ilmoittaa suureen ääneen. Alkoholiin ja juopotteluun liittyvät vitsit ovat tämän arkkityypin parasta tarinankerrontaa.

Ratkaisu? Piilota pullo tai ehdota, että juotavaa ei ostettaisikaan tänä vuonna niin paljon.

Besserwisser

Tämä henkilö tietää kaikesta kaiken – itse asiassa hän on sinua paremmin perillä myös sinun asioistasi. Pahinta on, ettei besserwisser todennäköisesti tajua käyvänsä ihmisten hermoille – siksi paras keino on joko sanoa asia hänelle suoraan tai olla ovela.

Ratkaisu: Jos et halua kohdata tilannetta, käytä oveluutta hyväksesi – voit esimerkiksi kysyä häneltä kysymyksiä, joihin ei varsinaisesti ole ratkaisua, kuten mikä on pimeyden nopeus tai minkä väriseksi muuttuu smurffi, kun sitä kuristaa? Tämä antaa besserwisserille puuhaa koko juhlan ajaksi. Toinen hyvä vaihtoehto on jättää kertomatta hänelle yksinkertaisia asioita, kuten missä kävit hetki sitten, jolloin hän on tukehtua uteliaisuuteen, koska ei tiedäkään aivan kaikkea.

Paasaaja

Jos ihminen on liian syvällä omissa mielipiteissään, voi hänen seuransa käydä hieman rasittavaksi – oli kyseessä sitten sovinisti, viherpiipertäjä tai tosiuskovainen. Jos kuuntelet koko juhlan ajan saarnaa siitä, miten tämäkin ateria tappaa maapallon tai kuinka naiset yrittävät kaapata Suomen viemällä miehiltä työpaikat, ei juhlamieli ole huipussaan.

Ratkaisu: Yritä vaihtaa puheenaihetta jatkuvasti tai pyydä, että voitte keskustella hänen mielipiteistään myöhemmällä ajalla. Omalla vastuullasi voit myös sanoa, että et jaksa enää kuunnella häntä. Jos millään tapaa kommentoit hänen mielipiteitään paasaaja innostuu ja joudut kuuntelemaan häntä koko loppujuhlan. Helppo kikka on myös välttely, mutta pienissä tiloissa tämä voi osoittautua ongelmalliseksi.

Suoraan sanojat

"Minä vain ihan suoraan sanon, että kylläpäs olet lihonut sitten viime näkemän." Suoraan sanoja kokee olevansa rehellinen, eikä ymmärrä miksi sellaisesta hyveestä tulisi pillastua.

Ratkaisu: Anna samalla mitalla. Tämä voi tosin pilata juhlatunnelman mutta hälläkö väliä, se on todennäköisesti jo pilalla.

Juoruilija

Tämä rasittavan sukulaisen arkkityyppi kyttää jokaista liikettäsi ja on perillä kaikista salaisuuksista, joita suvussanne on tapahtunut sitten Nuijasodan.

Ratkaisu: Jätä tämä ihminen oman onnensa nojaan tai ota hänet entistä paremmin huomioon – todennäköisesti hän kaipaa huomiota, eikä hänen oma elämänsä ole kovinkaan onnellista, jos siitä liikenee niin suuri osuus toisista puhumiseen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja