Perhe Harkima: Millaisia ovat nuoren perheen ongelmat?

Erilaiset äidit -sarjan ensimmäisessä jaksossa 9. lokakuuta oman tarinansa äitiydestä jakaa Harkiman perhe Porvoosta. Perheen 22-vuotias äiti Jenny kertoo tajunneensa vasta äitiyden myötä, että tähän hommaan hänet on luotu. Millaisten ongelmien parissa nuori lapsiperhe kamppailee?

Jennyllä ja Miikalla on ikää vasta 22 vuotta, mutta he odottavat jo toista lastaan. Huolia arkeen tuo heikko taloudellinen tilanne ja se, että muut samanikäiset viettävät kovin erilaista elämää. Nuoresta iästään huolimatta Jenny ja Miika ovat sitä mieltä, että he ovat valmiita vanhemmuuteen – ovat olleet jo ensimmäisen Bella-lapsen syntymästä lähtien.

– Tieto ensimmäisestä raskaudesta tuli todella yllättäen. Vielä kuukausi ennen sitä suunnilleen vihasin lapsia ja ajattelin, etten ikinä hanki omia, Jenny muistelee.

– Nyt tuntuu siltä, että tämä on se, mihin minut on tarkoitettu: äidiksi, hän kuitenkin jatkaa.

Esikoinen oli shokki Jennyn isälle

Koko Jennyn suvun ensimmäiset lapsenlapset eivät olleet nuoren naisen isälle helposti sulatettava juttu.

– Olin ensimmäisen raskauden aikana 19, täytin 20. Koko asia oli iso shokki isälleni – ja toki myös äidilleni, joka osasi kuitenkin sulattaa asian paremmin, ja keskittyi käytännön asioiden järjestelyyn. Isä joutui silloin vetäytymään hetkeksi miettimään asioita. Emme jutelleet muutamaan kuukauteen hirveästi, vaikka asuinkin kotona. En uskaltanut puhua avoimesti raskaudestani isälle. Kun vauva syntyi, en halunnut hehkuttaa erityisesti vauvajuttuja, vaan puhuimme muista asioista.

Elokuussa 2012 syntyneen kuopuksen suhteen kaikki meni kuitenkin jo paremmin.

– Nyt voin puhua paremmin isänkin kuullen lapsista ja viedä heitä näytille ja leikkimään isovanhempiensa kanssa, Jenny iloitsee.

Harkiman perheen vanhemmat auttavat nuoria taloudellisesti, sillä Jennyn aika kuluu kotiäitinä ja Miika tekee töitä vuokrafirmassa.

Jakson perhe: 22-vuotiaat Jenny ja Miika Harkima, 1,5-vuotias Bella-tytär ja elokuussa 2012 syntynyt kuopus.

AVA

Kuvat: Lauri Tamminen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja