Perhe Auvinen: Kuinka sujuu suurperheen arki kun mies asuu toisella paikkakunnalla?

Erilaiset äidit -sarjan kymmenennessä jaksossa 11. joulukuuta tutustutaan Auvisten perheeseen. Pääkaupunkiseudulla asuvaan perheeseen syntyy pian neljäs lapsi, mutta perheen isä työskentelee toisella paikkakunnalla, satojen kilometrien päässä kotoa. Kuinka perheen äiti Anette selviää yksin neljän lapsen kanssa arjesta?

Helsingissä asuvat Anette ja Markku Auvinen odottavat neljättä lastaan. Markku työskentelee viikot Kuopiossa ja joutuu viettämään paljon aikaa poissa perheensä luota. Kuinka Anette selviää yksin arjen haasteista pian neljän lapsen äidin roolissa?

Kaikkein vaikeinta kumppanin pitkissä poissaoloissa on Anettelle ollut se, että hän on joutunut seuraamaan lastensa ikävää. 13-vuotias Aleksanteri, 11-vuotias Aleksandra ja parivuotias Anthon ovat joutuneet tottumaan siihen, että isä lähtee töihin jo sunnuntai-iltana ja saattaa tulla kotiin vasta parin viikon päästä.

– On ollut todella vaikeaa katsoa lasten surua ja sitä, kuinka he ikävöivät isäänsä. Miten lapsille voi selittää järkevästi sen, että isän on nyt vaan pakko lähteä, ja että hän joutuu olemaan paljon työn vuoksi poissa kotoa? Anette miettii.

– Se on ollut vaikea asia, johon ei voi millään tavalla valmistautua, Anette toteaa.

Lapset suhtautuvat isän poissaoloon kukin omalla tavallaan ja äidiltä vaaditaan todella paljon. Anette joutuu hoitamaan hyvin pitkälle molempien vanhempien tehtävät perheen arjessa.

Myös omien opintojen edistyminen ja perheen arjen yhteensovittaminen on ollut varsin haasteellista, koska Anette vastaa äitinä yksin konkreettisesti sekä lasten arjen toimivuudesta että ajan löytymisestä omille intresseilleen. Anetten oma aika tahtoo jäädä vähäiseksi kun perheen lähes koko tukiverkosto on jäänyt kotiseudulle.

Yhteistyöllä arki saadaan sujumaan

Auvisten pian kuusihenkinen perhe on hyvin tiivis. Vanhemmat lapset auttavat parhaansa mukaan äitiään arjen askareissa – eikä apua tarvitse usein edes erikseen pyytää, koska lapsista on vain mukava auttaa äitiä ja isää.

– Se on todella tärkeää, että lapset ovat yhteistyöhaluisia. Arjen pyörittäminen olisi paljon vaikeampaa, jos jokaisesta asiasta pitäisi käydä lasten kanssa taistelua. On mukava huomata, että lapset ovat omaksuneet heille opetettuja asioita, eivätkä he koe niitä mitenkään turhiksi, Anette muistuttaa.

Yhdessä tekeminen on vain lähentänyt entisestään lapsia ja äitiä, luoden lapsille vahvaa turvallisuuden tunnetta.

Haasteellisessa tilanteessa myös parisuhteelta vaaditaan erityisen paljon. Kun perheen isä viettää suurimman osan ajasta toisella paikkakunnalla, on luottamus erityisen tärkeä osa parisuhdetta.

– Meillä on hyvin vahva keskinäinen luottamus ja kyllä se väkisinkin kasvaa. Perheessämme on ollut ennenkin vastaavanlaisia tilanteita isän muuttuneiden työ- ja opiskelukuvioiden vuoksi, mutta ne ovat olleet aiemmin lyhyempiä jaksoja. Ehkäpä ne ovat valmistaneet meitä tähän. Välimatka on vain lisännyt yhteenkuuluvuuden tunnetta, Anette kertoo.

Anette ja lapset pitävät Markkuun yhteyttä päivittäin. Koko perheelle päivittäiset puhelut ovat hyvin tärkeitä, sillä isä halutaan pitää tiiviisti mukana perheen arjessa.

– Se on myös Markulle tärkeää, että häntä ei suljeta mitenkään ulkopuolelle, kun hän asuu työn vuoksi toisella paikkakunnalla. Minä olen pyrkinyt viestittämään hänelle kaikki sellaiset tapahtumat, jotka häntäkin koskettavat. Puhelut, videopuhelut sekä eri kanavien kautta lähetetyt viestit helpottavat yhteydenpitoa ja näin isä tuntee olevansa paremmin läsnä perheen arjessa, Anette kertoo.

Jakson perhe: Anette ja Markku Auvinen ja lapsetAleksanteri, 13, Aleksandra, 11, Anthon, 2, sekä perheen pian syntyvä kuopus.

ERILAISET ÄIDIT AVAlla tiistaisin klo 21.30.


AVA

Kuvat: Lauri Tamminen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja