Mainos

Pelottaako ajaminen? Kokeile näitä vinkkejä kauhun karkottamiseen

Autolla ajamisen pelko voi pahimmillaan rajoittaa normaaliin elämään kuuluvaa liikkumista, mutta on myös taltutettavissa.

Yksityisautoilu on yleistä, mutta ajopelkokaan ei ole epätavallista. Varsinkin liikenteeseen liittyvän onnettomuuden jälkeen rattiin tarttuminen saattaa tutisuttaa puntteja pahemman kerran. Kauhustaan voi kuitenkin päästä eroon itse tai ammattilaisen avustamana.

Suunnittele ajoreitti

Toisilla ihmisillä ajopelko saattaa ilmetä täydellisenä kurvailun kammoksumisena, toiset saattavat pitää vain tietyissä olosuhteissa ajamisesta – esimerkiksi pienillä teillä ajo luistaa, mutta suurilla väylillä kauhu vääntää vatsaa. Jos pelko koskee vain tietynlaisia tieosuuksia, lääkkeenä toimii reittisuunnittelu. Mikäli pelko koskee ajamista ylipäätään, avuksi on etsittävä muita välineitä.

Tunne ja muokkaa ajattelutapaasi

Fobian takana on ”taistele tai pakene” -reaktio. Ajopelkoinen pomppaa penkiltä, kun ratin taakse istuttuaan mieleen ponnahtavat huonot kokemukset tai mahdolliset uhkakuvat. Näitä ajattelumalleja voi yrittää korvata humoristisilla mietteillä, mutta jos ajamista estää vakava ahdistushäiriö, apua kannattaa hakea terapeutilta omien vitsien sijaan.

Lievemmissä tapauksissa oma ahdistuksensa on hyvä oppia tunnistamaan, jotta hädän iskiessä kesken ajon kuski voi pysähtyä tienreunaan itseään rauhoittelemaan. Myös omien pelkojen ylöskirjaaminen järjestyksessä lievimmästä pahimpaan, voi auttaa käsittelemään pelkojaan, ja pääsemään niistä yli. Listan läpikäyminen aloitetaan pienimmästä pahasta. Tästä pelosta ylipäästyään ajopelkoinen siirtyy seuraavaksi vähiten harmia aiheuttavaan seikkaan, ja jatkaa kunnes ajo on huoletonta.

Lievitä stressiä

Ajopelon takaa voi löytyä traumojen ja katastrofiajattelun lisäksi stressi. Sitä voi lievittää rauhoittamalla itseään esimerkiksi hengittämällä syvään, kuuntelemalla miellyttävää musiikkia, syömällä verensokeria tasaisena pitäviä ruoka-aineita ennen ajoa tai hokemalla kannustavaa mantraa. Ratin taakse ei kauhun kourissa tule hypätä, vaan ajopelkoisen täytyy antaa itselleen aikaa rauhoittua turvallisen matkan takaamiseksi.

Palaa koulun penkille

Ajopelkoa voi lievittää myös palaaminen ajokoulun penkille. Oikeiden ajotapojen muistelu saattaa pienentää pelkoa toimia kuskina ja valaa itsevarmuutta epävarmaan ajajaan. Tukiopetuksen antaja tulee valita huolella, sillä pilkkaava ja hermostunut ohjaaja saattaa pahentaa fobiaa entisestään.

Jos ajopelko ei ulota lonkeroitaan muille elämän osaalueille, eikä häiritse normaalia eloa, on hyvä muistaa, ettei autolla ajaminen ole kaikille välttämätöntä. Jos ajamista on mahdollista välttää, sen voi välttää. Etäisyyksien ollessa pienet tai julkisen liikenteen ja lihasvoiman ollessa kunnossa voi hyvin luottaa ajon ammattilaisiin tai polkupyörään.

***

0:35

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.