Pellava kutsuu lauteille

Ylelliset, mutta silti käytännölliset saunatekstiilit kruunaavat kesän saunahetket. Kestävä ja imukykyinen pellava sekä pehmeä puuvilla hellivät ihoa ja miellyttävät silmää. Tarjolla on hillittyjä luonnonsävyjä, pirteän räiskyviä värejä, retrokukkia ja suomalaista sisua. Mikä sopii sinun saunaasi?

– Pellava on haasteellinen materiaali niin sauna- kuin kattaustekstiileihinkin. Sauna, joka on itselleni tärkeä rentoutumispaikka, on innoittanut minua suunnittelemaan sinne aina uusia ja uusia hyvää oloa lisääviä tekstiilejä, kertoo Jokipiin Pellavalle saunatekstiilejä suunnitellut Hilkka Laurila.

Laurila on eläkkeellä, mutta mielenkiinto pitkäaikaiseen työhön on säilynyt. Hän seuraa yhä aktiivisesti Jokipiin Pellavan tuotesuunnittelua ja antaa tarvittaessa mielipiteensä uusista tuotteista.

– Pellava on todella imukykyistä ja miellyttävän karheaa. Imukyvyn ansiosta pellavapyyheliinalla on helppo ja miellyttävä kuivata. Pyyhkeen karheus saa pintaverenkierron liikkeelle, Laurila sanoo.

Erinomaisen imukykynsä ansiosta pellava onkin oivallinen saunatekstiilimateriaali. Esimerkiksi pellavafrotee imee jopa 1,5 kertaa painonsa verran vettä. Pellavakuituisten saunatekstiilien imukyky saadaan "herätettyä" pesemällä ne ennen ensimmäistä käyttöä. Pellava on hygieeninen ja sopii myös allergikoille. Se kestää kulutusta, hylkii likaa ja puhdistuu jo alhaisissakin lämpötiloissa.

Sarvipäitä ja selkeitä linjoja

Pellavaisia laudeliinoja, pyyhkeitä, kylpytakkeja, saunatossuja ynnä muita saunatekstiilejä tekevä Jokipiin Pellava käyttää tuotteissaan kotimaassa kasvatettua ja kehrättyä eko-pellavalankaa. Jokipiin yksiväristen ja hillitysti raidallisten saunapellavien väreinä on käytetty luonnonvalkoista, valkoista, harmaata ja mustaa. Raija Jokisen suunnittelemassa Sarvipäät-mallistossa seikkailevat mustat ja valkoiset hirvet. Valikoimassa on kylpytakkien, laudeliinojen, pyyhkeiden lisäksi esimerkiksi selänpesimiä, saunanojia, kietaisuvaate naisille, lannevaate miehille sekä saunatyyny. Kevään uutuuksiin kuuluu Jokisen suunnittelema Satama-laudeliina.

Laurilan Jokipiin Pellavalle suunnittelema Graniitti-mallisto palkittiin vuonna 2001 Frankfurtissa Design Plus -palkinnolla. Kesällä 2002 Graniitti oli mukana suomalaista suunnittelua esittelevässä Finndesignnow-näyttelyssä Fiskarsissa. Sarjaan kuuluvat kylpytakki, laudeliina ja kylpypyyhkeet.

– Graniitti-sarjaa suunnitellessani tavoitteena oli helppohoitoinen ja selkeälinjainen kangas, joka soveltuu kaikkien sauna- ja kylpytekstiilien valmistukseen. Ilmeisesti onnistuin tässä tavoitteessani hyvin, sillä Graniitti on saavuttanut suuren suosion, Laurila kertoo.

Tyynyllä kruunaa rentoutuksen

Saunatyyny tuo lauteille ripauksen ylellisyyttä ja täydentää saunan rentouttavan vaikutuksen. Jokipiin Pellavan puuvillasta ja pellavasta valmistettu, palamattomalla vanulla täytetty Saunatonttu-tyyny hoitaa hartioita saunan lämmössä. Kooltaan tyyny on 22 cm x 40 cm, ja se kestää konepesun. Myös Taikaloora Oy:n valikoimassa on puuvillapellavasta valmistettu, jatkuvaa kastumista kestämään suunniteltu saunatyyny, jonka sisällä on styrox-rakeita.

Pellavaisia saunatekstiilejävalmistaa myös Lapuan Kankurit Oy. Marja Rautiaisen suunnittelemissa tuotteissa vilisevät raidat ja koivunvihreät salmiakkiruudut. Rautiaisen laudeliinaa komistavat avantouimarit, ja Sari Tiitun luomia laudeliinoja sekä peflettejä akka- ja ukko-hahmot. Lapuan Kankureiden valikoima kattaa myös kylpytakit, pesukintaat, selänpesimet, pyyhkeet sekä kietaisu- ja lannevaatteet.

Sisua saunaan

Luhta Home -tuoteperheestä löytyy kylpytakkeja puuvillafroteesta ja fleecestä. Väreinä on muun muassa hentoa vaaleansinistä ja puhtaan valkoista. Luhdan puuvillaisissa Aalto-pyyhkeissä hehkuvat raikkaat perusvärit punainen, sininen ja valkoinen.

Benettonin yksiväriset ja selkeälinjaiset kylpytakit, -pyyhkeet ja -tossut räiskyvät iloisissa väreissä. Myös Finlaysonin yksivärisissä kylpypyyhkeissä on nyt 13 uutta väriä, joista valita. Jaana Reinikainen-Colinin Finlaysonille suunnittelemat Sauna ja Sisu -froteepyyhkeet on suunniteltu nimiään myöten suomalaiseen kesäsaunaan. Sisu on 50 x 50 cm -kokoa, ja Sauna kokoa 70 x 160 cm. Väreinä on käytetty luonnonvalkoista ja sinistä. Sarjaan kuuluvat myös vaikkapa kaupunkisaunan pesutiloihin sopivat Suihku-suihkuverho ja Sisu-froteematto.

Reinikainen-Colinin Poppis-kuosisissa pyyhkeissä hehkuvat suuret pinkkikeltaiset ja siniturkoosit retrokukat. Myös Poppiksesta ovat saatavilla suihkuverho ja matto. Patio-pyyhe on reilun kokoinen, 70 x 180 cm, mikä tekee siitä hyvän saunapyyhkeen.

Pieniä saunojia ilahduttavat Reinikainen-Colinin Hiphop -pyyhkeet sekä Sirpa Cowellin suunnittelemat Baawo- ja Bertta-pyyhkeet Muumeja unohtamatta.

  • Teksti: Hanna Pesonen
  • Kuvat: Finlayson, Jokipiin Pellava ja Luhta Home

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja