Mainos

Pelkääjät vankiloissa - "Ennemmin niellään ruokailuvälineitä kuin mennään normaalille osastolle"

Pelkääjien määrä on lisääntynyt Suomen vankiloissa voimakkaasti 2000-luvulla. Suomalaisten vankiloiden turvallisuutta käsittelevän raportin mukaan tämä on kasvava turvallisuusongelma.

Syynä pelkääjien määrän lisääntymiseen on rikollisten jengiytyminen ja sen aiheuttama rikollisten omat luokittelut. Muita syitä ovat toisten rikollisten ilmiantaminen kuulusteluissa sekä velkasuhteet.

Tutkija Mika Junnisen tekemän "Suomalaisten vankiloiden turvallisuus" -raportin mukaan jokaisessa vankilassa on useita tai useita kymmeniä pelkääjiä, jotka eivät uskalla asua vankilan normaalilla osastolla esimerkiksi maksamattomien velkojen, vasikoimisen tai tekemänsä rikoksen luonteen takia. Myös etniset vähemmistöt haluavat usein pelkääjiksi.

- Erilaisten pelkääjien asema vankilassa on niin turvaton, että jotkut nielevät ennemmin metallisia ruokailuvälineitä, jotta päästään leikkaukseen ja sieltä sairastuvalle, kuin menevät normaalille osastolle.

Pelkääjät asuvat vankiloissa omilla osastoillaan sekä ulkoilevat ja syövät keskenään.

"Helppo osoittaa kovuutta"

Pelkääjien asemaa vaikeuttavat jengiläiset ja heidän hännystelijänsä. Tutkimuksessa haastateltujen vankien mielestä hyljeksityn vangin pahoinpitelyllä on helppo osoittaa omaa rohkeuttaan ja kovuuttaan.

Joissakin vankiloissa jengit "tuomaroivat" vankeja. Tuomaroinnissa on kyse siitä, että jengit luokittelevat vangit luotettaviin ja ei-luotettaviin. Luotettavuutensa vanki joutuu todistamaan muun muassa oikeudenkäyntipöytäkirjoja näyttämällä.

Jos vanki ei uskalla näyttää niitä tai papereista löytyy viittauksia viranomaisten auttamiseen kuulusteluissa, niin vanki luokitellaan ei-luotettavaksi. Tällöin hänen on hyvin vaikea asua normaalilla osastolla missään Suomen vankilassa.

Erään vankilanjohtajan mukaan pelkääjäpaikat täyttyvät aina riippumatta siitä, kuinka paljon niitä on.

Yhden haastatellun vangin mukaan vankihierarkiassa ylempänä olevat vangit keräävät suojelurahoja osastoilla asumisesta, perivät sellivuokria ja päättävät vankityöpaikkojen työntekijöistä heikompien vankien osalta. Maksamisen vaihtoehto on ilmoittautua pelkääjäksi ja mennä häpeälliselle pelkäävien matelijoiden osastolle eli ”liskolle”.

Romanit pelkääjinä

Raportin mukaan romanit voivat olla normaaleilla vankiosastoilla vain harvoissa vankiloissa.

- Varsin yleistä on, että romanit ovat pelkääjäosastolla suojassa valtaväestöltä tai toisen romanisuvun jäseniltä.

Taustalla on romanisukujen välinen vihanpito. Ongelmana on se, että nekin romanit, jotka hoitaisivat asiansa kunnolla joutuvat käsimään muiden aiemmin tekemistä virheistä.

Tutkimuksessa haastateltujen vankien mukaan vankiloissa on paljon rasismia. Jos vankilassa on ongelmia yhden romanin kanssa, niin yleensä myös muut romanit saavat kärsiä siitä. Vankien mukaan suljetun vankilan ehdistava ilmapiiri tekee vangista ärtyisän ja hänen on vaikea sietää erilaisuutta.

Henkilökunnan vaikea puuttua perintään

Selvityksen mukaan henkilökunnan on vaikea puuttua velanperintään, koska tieto velkasuhteesta on vain velkojalla ja velallisella. Vankilaväkivallan löytämistä vaikeuttaa myös se, että uhrit ovat harvoin halukkaita kertomaan teosta tai tekijästä.

Vankilan väkivalta voi olla rajua. Uhria voidaan puukottaa, tönäistä portaita alas tai hakata kiuaskivillä.

Pulmia syntyy myös siitä, että vankilan terveydenhuoltohenkilöstöllä on vaitiolovelvollisuus. Selkeät pahoinpitelyt kuitenkin ilmoitetaan poliisille.

Selvityksen mukaan toisissa vankiloissa on enemmän väkivaltaa kuin toissa. Esimerkiksi Kuopion vankilassa väkivaltaa ehkäistään ennakkoon ja siellä romanit ja seksuaalirikolliset asuvat normaaliosastolla muiden vankien kanssa.

Haastattelujen perusteella joissakin vankiloissa noudatetaan hyvin tarkkaa linjaa siinä mielessä, että kaikkeen vankien taholta tulevaan epäasialliseen käytökseen puututaan ja rikkojat pyritään ojentamaan puhuttelemalla tai kurinpitomenettelyllä, ja vakavammissa tapauksissa heidät siirretään toiseen laitokseen.

Lue lisää vankilaturvallisuudesta:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.