Pelastakaa lapset vetoaa hallitusta tekemään päätöksen: Suomen velvollisuus on hakea al-Holin leirillä olevat lapset Suomeen – "Lapset ovat aidosti hengenvaarassa"

14:44

Pelastakaa lapset -järjestön mukaan Suomen velvollisuus on hakea Syyriassa al-Holin leirillä olevat suomalaiset Suomeen.

Huomenta Suomessa vierailleen järjestön pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisillan mukaan lapset pitää tuoda leiriltä äitiensä kanssa, jos se ei muuten onnistu.

Paikallinen kurdihallinto on kieltäytynyt luovuttamasta lapsia ilman äitejään.

– Meidän tehtävämme on ensisijaisesti huolehtia, että lasten oikeus turvalliseen elämään toteutuu. Jos se edellyttää sitä, että he tulevat sieltä äitiensä kanssa, sitten se tarkoittaa sitä.

– Äitien osalta pitää erikseen katsoa mahdolliset rikos- ja muut seuraamukset erikseen.

"Lapset ovat siellä aidosti hengenvaarassa"

Markkula-Kivisilta muistuttaa, että lasten hakeminen on velvollisuus perustuslain, lapsen oikeuksien sopimuksen ja lastensuojelulain perusteella.

Kansainvälinen Pelastakaa lapset -järjestö on Punaisen ristin kanssa ainoa kansainvälinen kansalaisjärjestö, joka saa toimia al-Holin leirillä.

– Viestit sieltä ovat tosi hurjia. Lapset ovat siellä aidosti hengenvaarassa.

Lasten tilanne tulisi muistaa poliittisen kriisin keskellä

Markkula-Kivisillan mukaan lasten tilanne pitäisi muistaa kotimaan poliittisen kriisin keskellä.

Hän moittii nykyistä Sanna Marinin (sd.) hallitusta sekä Antti Rinteen (sd.) ja Juha Sipilän (kesk.) hallituksia siitä, etteivät ne ole tehneet asiassa päätöstä.

– Ei sen enempää tämä hallitus kuin edellinen tai sitä edellinen ole pystynyt ratkaisua tämän asian suhteen tekemään.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kuitenkin eilen kiisti, että hänellä olisi tiedossa meneillään olevaa palautusoperaatiota.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni totesi eilen Ylen A-studiossa, että äidit ja lapset pitäisi tarvittaessa erottaa toisistaan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja