Pekka Vasala näki hiihtopipomiehiä parvekkeella aseiden kanssa ja tajusi jonkin olevan pielessä – näin olympiavoittaja muistelee Münchenin dramaattisia hetkiä 50 vuoden takaa

2:30
Katso video: Näin olympiavoittaja Pekka Vasala muistelee Münchenin olympiavoittoa sekä verilöylyä 50 vuoden takaa.

Münchenin kesäolympialaiset 1972 muistetaan Suomessa erityisesti kultaisesta puolituntisesta, kun Lasse Virén ja Pekka Vasala juoksivat olympiakultaa vain puolen tunnin välein toisistaan. Kisat ovat jääneet historiaan myös verisestä terrori-iskusta, jossa menehtyi 17 ihmistä tasan 50 vuotta sitten.

Musta syyskuu -nimistä palestiinalaisjärjestöä edustaneet terroristit tunkeutuivat olympialaisten kisakylässä israelilaisten majoitustiloihin ja ottivat panttivangiksi 11 urheilijaa.

1500 metrin kisaan valmistautumassa ollut Pekka Vasala kertoo havainneensa aamulenkille lähtiessä, että jotain outoa on tekeillä kisakylässä.

– Siellähän oli turvasysteemit kaoottisen heikot. Ei siellä ollut kuin verkkoaita sen kisakylän ympärillä, Vasala muistelee.

– Minä hyppäsin sen verkkoaidan yli ja lähdin aamuverryttelylle. Verkkoaidan päällä ollessani ihmettelin, että miksi israelilaisten asuntoalueella hyppii parvekkeella pipopäisiä poikia? Niillä oli sellaiset terroristimaskit päällä ja kalashnikovit kädessä, Vasala muistelee kauhujen aamua kisakylässä.

Katso jutun videolta mitä olympiavoittaja Pekka Vasala ajatteli kisojen jatkamisesta veriteon jälkeen, ja miten hän muistelee olympiavoittonsa aiheuttamaa kaaosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja