Pekka Pouta tyrmäsi säälööpit – "Olen hyvin tuohtunut"

26:37

Meteorologi Pekka Pouta kritisoi liioittelevaa sääuutisointia Studio55.fi-lähetyksessä.

Suomea ovat riepotelleet viime viikkoina Eino- ja Oskari-myrskyt.

– Talvi ja syksy ovat perinteisesti myrskyisintä aikaa. Tuhot tulevat jatkossa todennäköisesti voimistumaan ja kasvamaan, koska sula maa on paljon arempi myrskylle. Routa pitää puut pystyssä. Kun routaa ei ole, ne kaatuvat helpommin, Pekka Pouta sanoi lähetyksessä.

Pouta varoitti vetämästä myrskyistä ilmaston suhteen pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

– Kun tulee kaksi voimakasta myrskyä, niin ihmiset rupeavat heti miettimään, että onko meidän ilmasto muuttunut myrskyisemmäksi – itse asiassa alkuvuonna ei tullut yhtään (myrskyä), ja se on harvinaisempaa. Silläkään ei ole vielä mitään tekemistä ilmaston kanssa, että on yksi kylmä talvi, toinen kylmä talvi ja kolmas kylmä talvi. Pitäisi olla pidempi, kymmenien vuosien aikajakso. Ilmasto kuvaa sitä vaihtelevuutta, joka esiintyy sinä aikana.

Mistä sitten tulee mielikuva, että myrskyjä on enemmän kuin aikaisemmin?

– Se johtuu osittain lööppiosastosta. Aina, kun sääuutisia lukee, pitää katsoa, mitä se suomalainen meteorologi on oikeasti sanonut eikä uskoa vaikuttaviin kuviin ja lööppeihin. Olen hyvin tuohtunut tästä.

Pouta nosti lähetyksessä esille iltapäivälehden talven tuloa julistavan jutun viime syyskuulta. Otsikossa lukee "Nyt tulee talvi". Kuvana on lumirännässä tarpovia ihmisiä.

– On yksi tekniikka, että pyydetään kommenttia joko Ilmatieteen laitoksen tai Forecan meteorologilta. Tässä on sitten yksi raukka Ilmatieteen laitoksen päivystäjä antanut kommenttia. Kommenteista tulee tavallaan laillisuus koko artikkelille, että tämä on vakavasti otettava. Jos ei saada tarpeeksi raflaavaa (kommenttia), juttuun ympätään jenkkisääpalvelu Accuweatherin pitkää ennustetta – kyllähän minäkin voin antaa Kiinaan vaikka kuinka hyvän ennusteen tuonne ensi keväälle ja jopa juhannuksen aikoihin, Pouta vitsaili.

– Sitten juttuun pistetään kuva, joka antaa sille aivan toisen leiman kuin alkuperäinen haastattelu. Sitten tulee vielä otsikko, joka ei välttämättä enää millään tavalla korreloi alkuperäisen haastattelun kanssa. Tämä on aivan hirveää päivystävälle meteorologiraukalle – hän antaa puhelimessa vähän säätietoja toimittajalle, ja siitä kirjoitetaan kuin hän olisi ollut sitä mieltä, että nyt tulee talvi ja talvirenkaat pitää laittaa alle. Ja tämä ei ole enää poikkeus, vaan sääntö.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja