Pavuista poweria

Pavut ja linssit ovat perinteisesti tuhtia talviruokaa, mutta soveltuvat mainiosti myös kesäisten kasvisruokien tukevoittajiksi. Linssit ja pavut ovat hyviä valkuaisaineen lähteitä sekä helposti sulavia. Senpä takia niihin törmääkin usein luontaistuotekauppojen hyllyillä.

Etnisten ja luontaistuotekauppojen papuvalikoimat ovat hieman tavallisten kauppojen valikoimia suuremmat. Yleisimmin kauppojen hyllyiltä löytyvät kikherne, härkäpapu, kidneypapu, mungpapu, mustasilmäpapu, pintopapu ja valkoinen papu. Adsukipapu ja favapapu ovat hieman harvinaisemmat.

Kuivattujen papujen käytössä tulee kiinnittää erityistä huomiota niiden liottamiseen ja riittävään kypsennykseen. Liotus on syytä tehdä viileässä paikassa, etteivät pavut lähde käymään. Vesi vaihdetaan liottamisaikana pariin, kolmeen kertaan. Vettä on oltava noin kymmenen kertaa papujen tilavuus. Papujen keittäminen puolestaan tapahtuu vähässä vedessä, jolloin lähes kaikki keitinvesi imeytyy papuihin eikä niitä tarvitse edes valuttaa keittämisen jälkeen, huuhtelemisesta puhumattakaan. Tällöin säilyvät parhaiten myös kaikki ravintoaineet.

Linsseille puolestaan riittää huuhtelu ja 10-30 minuutin kypsennys. Linssit muuttuvat liikaa kypsennettäessä helposti muhennokseksi. Jos linsseistä haluaa irtonaista lisäkettä, on kypsentämisen kanssa oltava erityisen tarkkana. Keltaisten ja ruskeiden linssien kohdalla riittää usein muutamankin minuutin hauduttaminen. Paras tapa on kuitenkin tarkkailla pakkauksen ohjetta.

Pavut ja linssit valmistus- / kypsymisajan mukaan ryhmiteltynä

Keltainen, punainen, ruskea linssi
- huolellinen huuhtelu
- 10-20 minuutin keittoaika

Vihreä linssi, mungpapu
- huolellinen huuhtelu
- 20-30 minuutin keittoaika

Adsukipapu
- huuhtelu
- ei liotusta
- 45 minuutin keittoaika

Favapapu, härkäpapu, kidneypapu, kikherne, pintopapu, mustasilmäpapu,
- huuhtelu
- liotus yön yli, vähintään 6 tuntia
- 45 minuutin keittoaika

Tomaatti-linssi-keitto


1 iso sipuli
2 rkl öljyä
2 prk tomaattimurskaa tai vastaava määrä tuoreita tomaatteja kuutioituna
120 g punaisia linssejä
3 dl kasvislientä
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
tuoretta basilikaa
(tuorejuustoa tai sulatejuustoa nokareina)

Kuori sipuli ja hienonna se. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää hienonnettu sipuli. Lisää tomaatit tai tomaattimurska. Huuhtele linssit, kaada vesi pois ja lisää kattilaan. Kaada sekaan kasvisliemi. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Kuumenna kiehuvaksi, laita kansi päälle ja anna hautua miedolla lämmöllä 30 minuutin ajan kunnes linssit ovat pehmenneet. Lisää halutessasi tuore- tai sulatejuustonokareita. Mausta lopuksi tuoreella basilikalla.

Marinoitu papusalaatti

2 dl kuivattuja kikherneitä tai härkäpapuja
4-7 valkosipulinkynttä
8 dl vettä
1-2 tl suolaa
1 dl oliiviöljyä
Rouhittua mustapippuria
Tuoretta minttua, ruohosipulia

Huuhtele kikherneet huolellisesti. Liota yön yli. Huuhtele.

Lisää vesi ja kikherneet kattilaan. Keitä noin 45 minuuttia. Kaada vesi pois ja jäähdytä.

Lisää oliiviöljy ja runsaasti murskattua valkosipulia sekä suolaa, mustapippuria ja hienonnettuja tuoreita yrttejä. Anna marinoitua viileässä. Tarjoile alkupalana, lisäkkeenä tai osana salaattia.

Lue myös:

    Uusimmat