Pavut ja linssit ovat perinteisesti tuhtia talviruokaa, mutta soveltuvat mainiosti myös kesäisten kasvisruokien tukevoittajiksi. Linssit ja pavut ovat hyviä valkuaisaineen lähteitä sekä helposti sulavia. Senpä takia niihin törmääkin usein luontaistuotekauppojen hyllyillä.
Etnisten ja luontaistuotekauppojen papuvalikoimat ovat hieman tavallisten kauppojen valikoimia suuremmat. Yleisimmin kauppojen hyllyiltä löytyvät kikherne, härkäpapu, kidneypapu, mungpapu, mustasilmäpapu, pintopapu ja valkoinen papu. Adsukipapu ja favapapu ovat hieman harvinaisemmat.
Kuivattujen papujen käytössä tulee kiinnittää erityistä huomiota niiden liottamiseen ja riittävään kypsennykseen. Liotus on syytä tehdä viileässä paikassa, etteivät pavut lähde käymään. Vesi vaihdetaan liottamisaikana pariin, kolmeen kertaan. Vettä on oltava noin kymmenen kertaa papujen tilavuus. Papujen keittäminen puolestaan tapahtuu vähässä vedessä, jolloin lähes kaikki keitinvesi imeytyy papuihin eikä niitä tarvitse edes valuttaa keittämisen jälkeen, huuhtelemisesta puhumattakaan. Tällöin säilyvät parhaiten myös kaikki ravintoaineet.
Linsseille puolestaan riittää huuhtelu ja 10-30 minuutin kypsennys. Linssit muuttuvat liikaa kypsennettäessä helposti muhennokseksi. Jos linsseistä haluaa irtonaista lisäkettä, on kypsentämisen kanssa oltava erityisen tarkkana. Keltaisten ja ruskeiden linssien kohdalla riittää usein muutamankin minuutin hauduttaminen. Paras tapa on kuitenkin tarkkailla pakkauksen ohjetta.
Pavut ja linssit valmistus- / kypsymisajan mukaan ryhmiteltynä
Keltainen, punainen, ruskea linssi
- huolellinen huuhtelu
- 10-20 minuutin keittoaika
Vihreä linssi, mungpapu - huolellinen huuhtelu - 20-30 minuutin keittoaika
