Mainos

PAU varoittaa: ”Katastrofaalinen” uusi postilaki johtaa tuhansien työttömyyteen ja harventaa postinjakelua

Tunteet käyvät kuumina postilain uudistuksessa. Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n mielestä uudesta postilaista on tulossa katastrofi.

Ammattiliitto PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen löytää laista useampiakin isoja ongelmia. PAU:n mielestä esimerkiksi kirjeen kulkunopeuden hidastaminen nykyisestä tarkoittaa käytännössä postinjakelun harvenemista 2–3 kertaan viikossa ja tuhansia työttömiä.

– Jos meillä oikeasti jakelupäivät häviävät tässä maassa laajastikin niin, että meillä jaetaan 2–3 päivänä viikossa, niin kyllä se silloin tarkoittaa, että tuhansia työpaikkoja lähtee, Nieminen sanoo.

Postin yleispalvelun sääntelyä halutaan keventää

Lausuntoaika postilain uudistamisesta päättyy tänään. Lausunnoilla olleen esityksen mukaan yleispalvelukirjeiden jakelu jatkuisi viitenä päivänä viikossa niillä alueilla, joissa ei ole sanomalehtien ylläpitämää jakeluverkkoa eli lehtien varhaisjakelua.

Esityksessä ehdotetaan, että postin yleispalvelun sääntelyä kevennettäisiin postin keräilyn, jakelun sekä kirjeiden kulkunopeuksien osalta. Taajama-alueilla, joissa on tarjolla sanomalehtien varhaisjakelu, laki antaisi mahdollisuuden poiketa viisipäiväisestä jakelusta ja sallisi vähintään kolmipäiväisen jakelun.

Postin pitäisi myös kilpailuttaa yleispalvelun jakelu haja-asutusalueilla. Postin mukaan kilpailutus voi johtaa myös Postin henkilöstön merkittäviin irtisanomisiin, jos jakelutyö siirtyy Postin henkilöstöltä muiden hoidettavaksi. 

2:21

Ala rajussa murroksessa 

Postin mielestä postilain uudistus on jäämässä puolitiehen. Postin postipalveluista vastaavan johtajan Turkka Kuusiston mukaan on äärimmäisen hieno ja hyvä asia, että postilakia ollaan modernisoimassa.

– Samaan yhteyteen halutaan sanoa, että Postin näkemyksen mukaan uudistaminen ja modernisointi jää pikkasen puolitiehen, Kuusisto sanoo.

Kuusiston mukaan on positiivista, että yleispalveluun liittyviä velvoitteita kevennetään, kun asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja jaettavan postin määrä vähentyy voimakkaasti digitalisaation vuoksi.

Posti on kuitenkin huolissaan, ettei postilain uudistus johda riittävästi normien ja sääntelyn purkamiseen. Posti arvioi, että yleispalvelukirjeille ehdotetut jakelumuutokset ja uudet velvoitteet uhkaavan nostaa asiakkaiden jakelukustannuksia jopa 15–20 miljoonaa euroa vuodessa.

Postialalla digitalisaation aiheuttama myllerrys tulee jatkumaan rajuna lähivuodet, sillä jaettavan postin määrä vähenee vauhdilla.

Posti on saanut viime aikoina paljon kritiikkiä jakelun täsmällisyydestä. Postin mukaan jakelutäsmällisyys on pysynyt suurin piirtein samanlaisena viimeisen kahden vuoden aikana.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.